3.4583333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.46 (12 Votes)

Karmuszka jest typową potrawą Warmii i Mazur, łączy w sobie wszystko co miejscowi w potrawach uwielbiają. Karmuszka ma słodko-kwaśny smak i zawiera dużo mięsa Będąc na Mazurach nie sposób odmówić sobie spróbowania Karmuszki. Poniżej prezentujemy przepis na domową karmuszkę.

Karmuszka - przepis

Karmuszka - składniki:

  • 50 dag łopatki lub karkówki bez kości
  • 25 dag fasoli białej
  • 25 dag białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany (30%)
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

 

 

 

 

Karmuszka - sposób przyrządzenia:

  1. Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy, aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze.
  2. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy, aż się zrumieni.
  3. Dodajemy je (razem z tłuszczem ze smażenia) do pokrojonych warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Następnie zalewamy wrzątkiem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
  5. Kiedy mięso zmięknie, dokładamy fasolę z wodą, w której się gotowała, i przecier pomidorowy.
  6. Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy.
  7. Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem.

 

Podobne artykuły
Schab po mazursku

W Polskiej Kuchni schab występuję pod wieloma postaciami, a każdy region kulinarny może się pochwalić kilkoma wersjami schabu. Poniżej prezentujemy przepis na...

Schab Kujawski

Schab Kujawski to jeden z wielu regionalnych sposobów na przyrządzenie schabu. Warto czasem dla odmiany codziennej diety spróbować innych przepisów na...

Rolady wieprzowe

Rolady wieprzowe są obok pyzów śląskich, najpopularniejszą potrawą ze Śląska, która podbiła podniebienia łasuchów w innych regionach Polski. Rolady...

Kaczka po poznańsku

Kaczka po poznańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań w Wielkopolsce.  Wiele restauracji Wielkopolskich licytuje się która z nich przyrządza...

Pieczeń barania

Łatwość dostępu do baraniny i jagnięciny sprawiła, że w kuchni góralskiej pojawiła się cała masa przepisów na ten rodzaj mięsa. Jedną z tradycyjnych...

Gulasz po mazursku

Gulasz po mazursku to jedno z najpopularniejszych dań na Mazurach. Będąc w tamtych stronach wart odwiedzić restaurację aby spróbować wybornego...