4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (5 Votes)

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile plince znane są w innych rejonach Polski, jako placki ziemniaczane albo plendze, o tyle pomoćka jako dodatek do plinców już nie.

Plince z pomoćką - przepis

Plince z pomoćką - składniki:

Plince:

Pomoćka:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

 

  • 50 g twarogu
  • 100 g śmietany 18-procentowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 150 g wędzonki
  • 4 łyżki szczypiorku
  • olej do smażenia
 

Plince z pomoćką - sposób przygotowania:

Pomoćka:

  1. Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę.
  2. Wszystkie składniki mieszam dokładnie.
  3. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam.

Plince:

  1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą.
  2. Z masy odciskam wodę i zalewam wrzącym mlekiem. Następnie dodaje jajka, mąkę.
  3. Na końcu doprawiam solą i pieprzem.
  4. Wszystko dokładnie mieszam, formuje placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Plastry wędzonki podsmażam na suchej patelni do zrumienienia. Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażoną wędzonkę.
  6. Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuje posiekanym szczypiorkiem.

 

Podobne artykuły
Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Racuchy opolskie

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski...

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski....

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskienie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Dzyndzałki warmińskie

Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w...

Reklama

 

 

Reklama