4.83333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (3 Votes)

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile plince znane są w innych rejonach Polski, jako placki ziemniaczane albo plendze, o tyle pomoćka jako dodatek do plinców już nie.

Plince z pomoćką - przepis

Plince z pomoćką - składniki:

Plince:

Pomoćka:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
 
  • 50 g twarogu
  • 100 g śmietany 18-procentowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 150 g wędzonki
  • 4 łyżki szczypiorku
  • olej do smażenia
 

Plince z pomoćką - sposób przygotowania:

Pomoćka:

  1. Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę.
  2. Wszystkie składniki mieszam dokładnie.
  3. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam.

Plince:

  1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą.
  2. Z masy odciskam wodę i zalewam wrzącym mlekiem. Następnie dodaje jajka, mąkę.
  3. Na końcu doprawiam solą i pieprzem.
  4. Wszystko dokładnie mieszam, formuje placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Plastry wędzonki podsmażam na suchej patelni do zrumienienia. Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażoną wędzonkę.
  6. Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuje posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Podobne artykuły
Racuchy opolskie

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski...

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze...

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim...