2.875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.88 (4 Votes)

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu Buchty podawane są z dżemem, miodem albo mięsnym sosem. Buchty nie zdobyły w innych regionach takiej popularności jak inne Śląskie dania.

Buchty - przepis

Buchty - składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • łyżka cukru

Buchty - sposób przyrządzenia:

  1. Drożdże rozrabiamy w mleku z cukrem i kilkoma łyżkami mąki.
  2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Do zaczynu dodajemy mąkę oraz jajka i wyrabiamy do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni.
  4. Następnie dodajemy roztopione masło, sól i dalej wyrabiamy ciasto.
  5. Gotowe ciasto odstawiamy aby wyrosło.
  6. Lepimy kule i układamy na oprószonej mąką desce.
  7. Gdy buchty trochę urosną układamy je na ściereczce umocowanej na szerokim garnku z wrzątkiem.
  8. Przykrywamy przykrywka i czekamy do wyrośnięcia naszych klusek na parze.

 

Podobne artykuły
Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Racuchy opolskie

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski...

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskienie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowemają odmienny smak od tradycyjnych...

Dzyndzałki warmińskie

Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w...

Reklama

 

 

Reklama