Skip to main content

Śledzie w jabłkach

Śledzie w jabłkach

Śledzie w jabłkach to jeden z wielu przepisów kuchni kaszubskiej na przygotowanie śledzi. Osoby lubujące się w potrawach ze śledzia, zachęcamy do zapoznania się z tradycyjnym przepisem kuchni kaszubskiej na śledzie w jabłkach i wypróbowania go we własnej kuchni.

 Śledzie w jabłkach - przepis

Śledzie w jabłkach - składniki:

  • 6 solonych matjasów
  • 2 duże białe cebule
  • dwa duże jabłka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
  • kilka plasterków cytryny
  • natka pietruszki

{module Reklama - Linki Kuchnia}

{module Reklama - Czerwona Duża}

Śledzie w jabłkach - sposób przyrządzenia:

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie, po czym, by pozbyć się słonego smaku, dokładnie wypłucz i każdy filet przekrój wzdłuż.
  2. Cebule obierz, odkrój kilka plastrów do dekoracji, a resztę drobno posiekaj.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Jabłka i cebulę wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż śledzie i całość udekoruj krążkami cebuli, plasterkami cytryny i posyp natką pietruszki.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}