Śledzie w jabłkach to jeden z wielu przepisów kuchni kaszubskiej na przygotowanie śledzi. Osoby lubujące się w potrawach ze śledzia, zachęcamy do zapoznania się z tradycyjnym przepisem kuchni kaszubskiej na śledzie w jabłkach i wypróbowania go we własnej kuchni.
Śledzie w jabłkach - przepis
Śledzie w jabłkach - składniki:
6 solonych matjasów
2 duże białe cebule
dwa duże jabłka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżka cukru
kilka plasterków cytryny
natka pietruszki
Śledzie w jabłkach - sposób przyrządzenia:
Śledzie namocz w zimnej wodzie, po czym, by pozbyć się słonego smaku, dokładnie wypłucz i każdy filet przekrój wzdłuż.
Cebule obierz, odkrój kilka plastrów do dekoracji, a resztę drobno posiekaj.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jabłka i cebulę wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż śledzie i całość udekoruj krążkami cebuli, plasterkami cytryny i posyp natką pietruszki.
Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.
Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.
Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.