Śledzie w jabłkach
Śledzie w jabłkach to jeden z wielu przepisów kuchni kaszubskiej na przygotowanie śledzi. Osoby lubujące się w potrawach ze śledzia, zachęcamy do zapoznania się z tradycyjnym przepisem kuchni kaszubskiej na śledzie w jabłkach i wypróbowania go we własnej kuchni.
Śledzie w jabłkach - przepis
Śledzie w jabłkach - składniki:
|
- 6 solonych matjasów
- 2 duże białe cebule
- dwa duże jabłka
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka cukru
- kilka plasterków cytryny
- natka pietruszki
|
|
Śledzie w jabłkach - sposób przyrządzenia:
|
- Śledzie namocz w zimnej wodzie, po czym, by pozbyć się słonego smaku, dokładnie wypłucz i każdy filet przekrój wzdłuż.
- Cebule obierz, odkrój kilka plastrów do dekoracji, a resztę drobno posiekaj.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Jabłka i cebulę wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
- Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż śledzie i całość udekoruj krążkami cebuli, plasterkami cytryny i posyp natką pietruszki.
|