Skip to main content

Polewka z kminku

Polewka z kminku

Polewka z kminku to mało znana zupa pochodząca z regionu Pomorza. Poniżej prezentujemy przepis na polewkę z kminku, która jest szybka i tania w przygotowaniu. Polewka z kminku nie należy do dań wykwintnych, nie mniej jest ciekawą odskocznią od codziennych obiadów. 

Polewka z kminku - przepis

Polewka z kminku - składniki:

  • 5 szklanek wywaru z kości i jarzyn
  • 1 dkg kminku
  • 2 łyżki masła(lub margaryny
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól

 {module Reklama - Linki Kuchnia}

{module Reklama - Czerwona Duża}

Polewka z kminku - sposób przyrządzenia:

  1. Kminek uprażyć w rondelku, aż zacznie odskakiwać od dna, zalać dwiema szklankami wywaru i gotować około godziny.
  2. Przecedzić, wlać do pozostałego wywaru, zaciągnąć zasmażką z tłuszczu i mąki i dodać roztrzepaną śmietanę.
  3. Podawać z grzankami z bułki lub jasnego chleba.