Polewka z kminku

Polewka z kminku

Polewka z kminku to mało znana zupa pochodząca z regionu Pomorza. Poniżej prezentujemy przepis na polewkę z kminku, która jest szybka i tania w przygotowaniu. Polewka z kminku nie należy do dań wykwintnych, nie mniej jest ciekawą odskocznią od codziennych obiadów. 

Polewka z kminku - przepis

Polewka z kminku - składniki:

  • 5 szklanek wywaru z kości i jarzyn
  • 1 dkg kminku
  • 2 łyżki masła(lub margaryny
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
 

Polewka z kminku - sposób przyrządzenia:

  1. Kminek uprażyć w rondelku, aż zacznie odskakiwać od dna, zalać dwiema szklankami wywaru i gotować około godziny.
  2. Przecedzić, wlać do pozostałego wywaru, zaciągnąć zasmażką z tłuszczu i mąki i dodać roztrzepaną śmietanę.
  3. Podawać z grzankami z bułki lub jasnego chleba.
 
 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.