Polewka z kminku
Polewka z kminku to mało znana zupa pochodząca z regionu Pomorza. Poniżej prezentujemy przepis na polewkę z kminku, która jest szybka i tania w przygotowaniu. Polewka z kminku nie należy do dań wykwintnych, nie mniej jest ciekawą odskocznią od codziennych obiadów.
Polewka z kminku - przepis
Polewka z kminku - składniki:
|
- 5 szklanek wywaru z kości i jarzyn
- 1 dkg kminku
- 2 łyżki masła(lub margaryny
- 1/2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
{module Reklama - Linki Kuchnia}
|
{module Reklama - Czerwona Duża} |
Polewka z kminku - sposób przyrządzenia:
- Kminek uprażyć w rondelku, aż zacznie odskakiwać od dna, zalać dwiema szklankami wywaru i gotować około godziny.
- Przecedzić, wlać do pozostałego wywaru, zaciągnąć zasmażką z tłuszczu i mąki i dodać roztrzepaną śmietanę.
- Podawać z grzankami z bułki lub jasnego chleba.
|
|