3.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana jest również na Białorusi. Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z jelita wieprzowego i tartych ziemniaków z dodatkiem boczku lub słoniny.

Kiszka ziemniaczana - przepis

Kiszka ziemniaczana - składniki:

  • ok. 1,5 m jelita wieprzowego
  • 2 kg ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 10-15 dag słoniny lub surowego boczku
  • tłuszcz (najlepiej smalec) do pieczenia
  • majeranek
  • sól, pieprz

 

Kiszka ziemniaczana - sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki obieramy i ucieramy.
  2. Ze słoniny lub boczku przygotowujemy skwarki z cebulą i dorzucamy do ziemniaków. Zaprawiamy farsz mąką, dodajemy sól, pieprz i majeranek.
  3. Masą ziemniaczaną niezbyt ściśle napełniamy jelita, nakłuwamy je wykałaczką, żeby nie popękały i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
  4. Wyjmujemy, gdy się zrumienią.

 

Podobne artykuły
Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Racuchy opolskie

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski...

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski....

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowemają odmienny smak od tradycyjnych...

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim...