5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym z dwóch rodzajów pierogów serwowanych na Podlasiu. Drugim rodzajem są pierogi z farszem ziemniaczanym.

 Pierogi pieczone po podlasku - przepis

Pierogi pieczone po podlasku - składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2,5 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • kostka (250 g) margaryny
  • szklanka kwaśnej śmietany (30%)
  • sól
  • pieprz
  • 30-40 dag ugotowanego mięsa, np. wołowiny z rosołu

 

Pierogi pieczone po podlasku - sposób przyrządzenia:

  1. Do mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, roztopioną margarynę, śmietanę, cukier i sól.
  2. Zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy i rozwałkowujemy.
  3. Mięso mielimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraty lub kółka, nadziewamy farszem i lepimy pierogi (można je na koniec posmarować białkiem i posypać kminkiem).
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min w temp. 150°C.

 

Podobne artykuły
Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana...

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskienie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski....

Racuchy opolskie

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski...