5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym z dwóch rodzajów pierogów serwowanych na Podlasiu. Drugim rodzajem są pierogi z farszem ziemniaczanym.

 Pierogi pieczone po podlasku - przepis

Pierogi pieczone po podlasku - składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2,5 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • kostka (250 g) margaryny
  • szklanka kwaśnej śmietany (30%)
  • sól
  • pieprz
  • 30-40 dag ugotowanego mięsa, np. wołowiny z rosołu

 

Pierogi pieczone po podlasku - sposób przyrządzenia:

  1. Do mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, roztopioną margarynę, śmietanę, cukier i sól.
  2. Zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy i rozwałkowujemy.
  3. Mięso mielimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraty lub kółka, nadziewamy farszem i lepimy pierogi (można je na koniec posmarować białkiem i posypać kminkiem).
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min w temp. 150°C.

 

Podobne artykuły
Racuchy opolskie

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski...

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski....

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowemają odmienny smak od tradycyjnych...

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim...

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskienie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana...

Reklama

 

 

Reklama