Schab Kujawski to jeden z wielu regionalnych sposobów na przyrządzenie schabu. Warto czasem dla odmiany codziennej diety spróbować innych przepisów na schab. W tym wypadku gorąco polecamy przepis na schab kujawski, w marynacie z miodu i wódki.
Schab Kujawski - przepis
Schab Kujawski - składniki:
1 kg schabu bez kości
2 sztuki pietruszki
1 cytryna
4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
0,5 łyżki oregano
3 cebule
4 łyżki miodu
4 łyżki wódki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
sól i pieprz
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Schab Kujawski - sposób przyrządzenia:
Schab bez kości myjemy, a następnie kroimy w plastry, które lekko rozbijamy.
Przyrządzamy marynatę, łącząc ze sobą miód i wódkę.
Przygotowujemy również pietruszkę, którą wcześniej obieramy i ścieramy na tarce.
Cytrynę zaparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cienkie plasterki, z których usuwamy pestki. Drobno siekamy czosnek.
Pokrojone wcześniej plastry schabu nacieramy częścią marynaty, i odkładamy na talerz. Mięso obkładamy również startą pietruszką, czosnkiem i cytryną.
Posypujemy pieprzem, majerankiem, oregano i zalewamy pozostałą częścią marynaty. Tak przygotowane mięso przykrywamy i pozostawiamy na noc w lodówce.
Wyjmujemy schab z marynaty, osuszamy i smażymy na bardzo rozgrzanym oleju.
Następnie solimy i przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki masła lekko skrapiamy marynatą a następnie dusimy przez 15 minut.
Tak przyrządzone mięso możemy podawać z ziemniaczkami i surówką.