Skip to main content

Schab Kujawski

Schab Kujawski

Schab Kujawski to jeden z wielu regionalnych sposobów na przyrządzenie schabu. Warto czasem dla odmiany codziennej diety spróbować innych przepisów na schab. W tym wypadku gorąco polecamy przepis na schab kujawski, w marynacie z miodu i wódki.

Schab Kujawski - przepis

Schab Kujawski - składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 sztuki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżki oregano
  • 3 cebule
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki wódki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • sól i pieprz

 {module Reklama - Linki Kuchnia}

 

 

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

Schab Kujawski - sposób przyrządzenia:

  1. Schab bez kości myjemy, a następnie kroimy w plastry, które lekko rozbijamy.
  2. Przyrządzamy marynatę, łącząc ze sobą miód i wódkę.
  3. Przygotowujemy również pietruszkę, którą wcześniej obieramy i ścieramy na tarce.
  4. Cytrynę zaparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cienkie plasterki, z których usuwamy pestki. Drobno siekamy czosnek.
  5. Pokrojone wcześniej plastry schabu nacieramy częścią marynaty, i odkładamy na talerz. Mięso obkładamy również startą pietruszką, czosnkiem i cytryną.
  6. Posypujemy pieprzem, majerankiem, oregano i zalewamy pozostałą częścią marynaty. Tak przygotowane mięso przykrywamy i pozostawiamy na noc w lodówce.
  7. Wyjmujemy schab z marynaty, osuszamy i smażymy na bardzo rozgrzanym oleju.
  8. Następnie solimy i przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki masła lekko skrapiamy marynatą a następnie dusimy przez 15 minut.
  9. Tak przyrządzone mięso możemy podawać z ziemniaczkami i surówką.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}