Poznańskie szagówki
Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze Wielkopolskiej oznacza "na ukos". Poznańskie szagówki zdobyły uznanie w całej Polsce i chyba nie ma dziś osoby, które nie słyszała by o popularnych kopytkach.
Poznańskie szagówki - przepis
Poznańskie szagówki - składniki:
|
- 1 jajko
- mąka ile się wrobi
- ugotowane ziemniaki (5-6 dużych sztuk)
|
|
Poznańskie szagówki - sposób przyrządzenia:
- Ziemniaki ostudzone przepuścić przez praskę lub przez maszynkę.
- Na stolnicy do ziemniaków dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto tak gęste aby nie kleiło się do rąk.
- Ciasto podzielić na kilka mniejszych części dla ułatwienia.
- Utoczyć wałeczki i pokroić skośne kluski (ok. 1-2cm).
- Wrzucić na wrzącą wodę-gotować 5-6 minut, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody.
- Odcedzone na sicie przelać zimną wodą.
|