Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze Wielkopolskiej oznacza "na ukos". Poznańskie szagówki zdobyły uznanie w całej Polsce i chyba nie ma dziś osoby, które nie słyszała by o popularnych kopytkach.

Poznańskie szagówki - przepis

Poznańskie szagówki - składniki:

  • 1 jajko
  • mąka ile się wrobi
  • ugotowane ziemniaki (5-6 dużych sztuk)

Poznańskie szagówki - sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki ostudzone przepuścić przez praskę lub przez maszynkę.
  2. Na stolnicy do ziemniaków dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto tak gęste aby nie kleiło się do rąk.
  3. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części dla ułatwienia.
  4. Utoczyć wałeczki i pokroić skośne kluski (ok. 1-2cm).
  5. Wrzucić na wrzącą wodę-gotować 5-6 minut, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody.
  6. Odcedzone na sicie przelać zimną wodą.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.