Kaczka po poznańsku
Kaczka po poznańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań w Wielkopolsce. Wiele restauracji Wielkopolskich licytuje się która z nich przyrządza najlepszą Kaczkę po poznańsku. Tym którzy nie mogą się udać na Wielkopolskę i skosztować Kaczki po poznańsku w miejscowym wydaniu polecamy nasz przepis.
Kaczka po poznańsku - przepis
Kaczka po poznańsku - składniki:
|
- 1 kaczka,
- 80 dag kapusty czerwonej,
- 7 dag smalcu,
- 5 dag słoniny,
- 8 dag cebuli,
- 1 dag mąki,
- 0,25 I czerwonego wina,
- 2 dag masła,
- cukier, sól, pieprz,
- majeranek suszony,
- sok z cytryny,
- kilkanaście czerwonych winogron
|
|
Kaczka po poznańsku - sposób przygotowania:
- Kaczkę przeciąć na pół, odciąć skrzydła, szyję i kręgosłup, pozostałe mięso obsmażyć na smalcu.
- Podroby z kaczki posiekać, lekko zrumienić z dodatkiem pokrojonej cebuli i masła, podlać wodą i gotować 35 minut.
- Połówki kaczki przełożyć do rondla, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, podlać wywarem i dusić aż stanie się miękka.
- Kapustę poszatkować, następnie sparzyć ją wrzącą wodą, skropić sokiem z cytryny i posolić .
- Słoninę drobno pokroić, zasmażyć z cebulą i mąką, włożyć do kapusty wraz z ugotowanymi wcześniej podrobami.
- Całość zalać winem, poddusić i doprawić do smaku pieprzem, cukrem i solą.
- Kaczkę podzielić na porcje, obłożyć kapustą i dusić razem w rondlu jeszcze około 35 minut.
- Pod koniec duszenia włożyć winogrona.
- Gotowe danie ozdobić krążkami cebuli. Podawać z pyzami lub ziemniakami.
|