Łatwość dostępu do baraniny i jagnięciny sprawiła, że w kuchni góralskiej pojawiła się cała masa przepisów na ten rodzaj mięsa. Jedną z tradycyjnych potraw kuchni góralskiej jest pieczeń barania. Wszystkim miłośnikom baraniny gorąco polecamy poniższy przepis na pieczeń baranią.
Pieczeń barania - przepis
Pieczeń barania - składniki:
1kg udźca jagnięcego
2tyżki margaryny
1 łyżka smalcu
główka czosnku
3łyżki octu winnego
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
łyżeczka imbiru
pieprz
sól
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Pieczeń barania - sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i po usunięciu błon oraz tłuszczu skropić octem,
Dobrze natrzeć mieszaniną soli, pieprzu, imbiru i kolendry,
Włożyć do garnka, przykryć, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Czosnek drobno posiekać.
Mięso w wielu miejscach nakłuć spiczastym nożem i naszpikować czosnkiem.
Zrumienić ze wszystkich stron na patelni na smalcu z margaryną,
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem z patelni i odrobiną wrzątku.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec około godziny.
W czasie pieczenia często podlewać utworzonym sosem i niewielką ilością gorącej wody.
Miękkie mięso pokroić w plastry, polać sosem z pieczenia