Skip to main content

Pieczeń barania

Pieczeń barania

Łatwość dostępu do baraniny i jagnięciny sprawiła, że w kuchni góralskiej pojawiła się cała masa przepisów na ten rodzaj mięsa. Jedną z tradycyjnych potraw kuchni góralskiej jest pieczeń barania. Wszystkim miłośnikom baraniny gorąco polecamy poniższy przepis na pieczeń baranią.

Pieczeń barania - przepis

Pieczeń barania - składniki:

  • 1kg udźca jagnięcego
  • 2tyżki margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • główka czosnku
  • 3łyżki octu winnego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka imbiru
  • pieprz
  • sól

{module Reklama - Linki Kuchnia}

 

 

{module Reklama - Czerwona Duża} 

Pieczeń barania - sposób przyrządzenia:

  1. Mięso umyć i po usunięciu błon oraz tłuszczu skropić octem,
  2. Dobrze natrzeć mieszaniną soli, pieprzu, imbiru i kolendry,
  3. Włożyć do garnka, przykryć, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  4. Czosnek drobno posiekać.
  5. Mięso w wielu miejscach nakłuć spiczastym nożem i naszpikować czosnkiem.
  6. Zrumienić ze wszystkich stron na patelni na smalcu z margaryną,
  7. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem z patelni i odrobiną wrzątku.
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około godziny.
  9. W czasie pieczenia często podlewać utworzonym sosem i niewielką ilością gorącej wody.
  10. Miękkie mięso pokroić w plastry, polać sosem z pieczenia
  11. Podawać z ziemniakami z wody i buraczkami.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}