Pączki z ziemniaków
Pączki z ziemniaków zyskują coraz większą popularność, nie tylko w rodzimej kuchni góralskiej ale również w innych rejonach Polski. Pączki z ziemniaków to ciekawy zamiennik tradycyjnych pączków. Poniżej prezentujemy przepis na pączki z ziemniaków i zachęcamy do wypróbowania.
Pączki z ziemniaków - przepis
Pączki z ziemniaków - składniki:
|
- 1kg mąki
- 70 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków
- 4 jajka
- 10 dag drożdży
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 2łyżki wódki
- zapach rumowy
- szczypta soli
- olej do smażenia
- wiśnie ze słoika lub marmolada
- cukier puder
|
|
Pączki z ziemniaków - sposób przyrządzenia:
- Ziemniaki razem z drożdżami przecisnąć przez maszynkę do mięsa.
- Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać.
- Z ciasta formować placuszki.
- W środek wkładać wiśnie ze słoika lub marmoladę, pozostawić do wyrośnięcia.
- Smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule.
- Danie można podawać posypane cukrem pudrem.
|