Kapuśniak
Kapuśniak to zupa z kapusty świeżej bądź gotowanej z dodatkiem jarzyn. Kapuśniak często nazywany jest kwaśnicą, ze względu podobny sposób gotowania, co jest błędem. Kapuśniak w odróżnieniu od kwaśnicy może być gotowany ze świeżej kapusty i dodatkowo zawiera warzywa.
Kapuśniak - przepis
Kapuśniak - składniki:
|
- 1kg wędzonych żeberek
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- duża marchew
- duża cebula
- kawałek selera
- duża pietruszka
- 4 liście laurowe
- 2łyżki masła
- w łyżki mąki
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
|
|
Kapuśniak - sposób przyrządzenia:
- Warzywa obrać, pokroić i włożyć do garnka z wodą.
- Żeberka pokroić na kawałki i razem z kapustą włożyć do garnka.
- Dodać ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i sól.
- Gotować pod przykryciem.
- Na koniec zrobić zasmażkę: roztopić masło na patelni i powoli wsypać mąkę, energicznie mieszając.
- Gdy żeberka będą miękkie, dodać zasmażkę do zupy.
- Podawać z ziemniakami.
|