Kapuśniak

Kwaśnica

Kapuśniak to zupa z kapusty świeżej bądź gotowanej z dodatkiem jarzyn. Kapuśniak często nazywany jest kwaśnicą, ze względu podobny sposób gotowania, co jest błędem. Kapuśniak w odróżnieniu od kwaśnicy może być gotowany ze świeżej kapusty i dodatkowo zawiera warzywa.

Kapuśniak - przepis

Kapuśniak - składniki:

  • 1kg wędzonych żeberek
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • duża marchew
  • duża cebula
  • kawałek selera
  • duża pietruszka
  • 4 liście laurowe
  • 2łyżki masła
  • w łyżki mąki
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

 

 

Kapuśniak - sposób przyrządzenia:

  1. Warzywa obrać, pokroić i włożyć do garnka z wodą.
  2. Żeberka pokroić na kawałki i razem z kapustą włożyć do garnka.
  3. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i sól.
  4. Gotować pod przykryciem.
  5. Na koniec zrobić zasmażkę: roztopić masło na patelni i powoli wsypać mąkę, energicznie mieszając.
  6. Gdy żeberka będą miękkie, dodać zasmażkę do zupy.
  7. Podawać z ziemniakami.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.


Użytkownik