Fasola ze śliwkami

Fasola ze śliwkami

Fasola ze śliwkami to pochodząca z Pienin tradycyjna potrawa wigilijna. Jeżeli chcemy czegoś nowego na naszym stole wigilijnym, warto wypróbować przepis na fasolę ze śliwkami. Pamiętajmy, że według tradycji potrzeba nam aż dwunastu potraw podczas wieczerzy wigilijnej.

Fasola ze śliwkami - przepis

Fasola ze śliwkami - składniki:

  • 1/2 kg fasoli „jasiek"
  • 30 dag śliwek suszonych(bez pestek)
  • łyżka masła
  • cukier
  • pieprz
  • sól
 

Fasola ze śliwkami - sposób przyrządzenia:

  1. Fasolę wypłukać i namoczyć przez noc.
  2. Następnie posolić i ugotować w wodzie, w której się moczyła.
  3. Śliwki wypłukać, moczyć przez godzinę i ugotować.
  4. Wszystkie składniki połączyć,
  5. Dodać masło i doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.