Zupa rakowa to jeden z niewielu tradycyjnych przepisów na potrawkę z raka. Obecnie walory smakowe i odżywcze raka są zapomniane.
Na stołach coraz mniej tego typu potraw. Warto więc sięgnąć po pyszną zupę rakową i spróbować nadzwyczajnego smaku kuchni kresowej.
Zupa rakowa - przepis
Zupa rakowa - składniki:
30 raków
2 litry bulionu
pęczek koperku
3 łyżki masła
łyżka mąki
szklanka kwaśnej śmietany
sól
Zupa rakowa - sposób przyrządzenia:
Oczyszczone, opłukane raki wrzucić do posolonego wrzątku z dodatkiem kopru.
Gotować 10-15 minut. Następnie obrać szyjki z mięsa.
Pozostałe resztki: skorupki kleszczy, odnóża, skorupy wypłukać, wysuszyć i utłuc w moździerzu na miazgę dodać dwie łyżki masła, postawić w rondelku na wolnym ogniu.
Otrzymane masło rakowe podlać szklanką bulionu i podgrzewać.
Zbierać łyżką w osobny garnuszek powstający kolor rakowy, resztę przecedzić przez gęste sitko, rozprowadzić bulionem, zaprawić śmietaną rozbitą z łyżką mąki, włożyć zbierane masło rakowe, obrane mięso rakowe i zagotować razem.
Podawać z grzankami i posiekanym koperkiem.
Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.
Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.
Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.