Zupa rakowa to jeden z niewielu tradycyjnych przepisów na potrawkę z raka. Obecnie walory smakowe i odżywcze raka są zapomniane.
Na stołach coraz mniej tego typu potraw. Warto więc sięgnąć po pyszną zupę rakową i spróbować nadzwyczajnego smaku kuchni kresowej.
Zupa rakowa - przepis
Zupa rakowa - składniki:
30 raków
2 litry bulionu
pęczek koperku
3 łyżki masła
łyżka mąki
szklanka kwaśnej śmietany
sól
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Zupa rakowa - sposób przyrządzenia:
Oczyszczone, opłukane raki wrzucić do posolonego wrzątku z dodatkiem kopru.
Gotować 10-15 minut. Następnie obrać szyjki z mięsa.
Pozostałe resztki: skorupki kleszczy, odnóża, skorupy wypłukać, wysuszyć i utłuc w moździerzu na miazgę dodać dwie łyżki masła, postawić w rondelku na wolnym ogniu.
Otrzymane masło rakowe podlać szklanką bulionu i podgrzewać.
Zbierać łyżką w osobny garnuszek powstający kolor rakowy, resztę przecedzić przez gęste sitko, rozprowadzić bulionem, zaprawić śmietaną rozbitą z łyżką mąki, włożyć zbierane masło rakowe, obrane mięso rakowe i zagotować razem.