Skip to main content

Zupa rakowa

Zupa rakowa

Zupa rakowa to jeden z niewielu tradycyjnych przepisów na potrawkę z raka. Obecnie walory smakowe i odżywcze raka są zapomniane.

Na stołach coraz mniej tego typu potraw. Warto więc sięgnąć po pyszną zupę rakową i spróbować nadzwyczajnego smaku kuchni kresowej.

Zupa rakowa - przepis

Zupa rakowa - składniki:

  • 30 raków
  • 2 litry bulionu
  • pęczek koperku
  • 3  łyżki masła
  • łyżka mąki
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • sól

{module Reklama - Linki Kuchnia}

{module Reklama - Czerwona Duża}

Zupa rakowa - sposób przyrządzenia:

  1. Oczyszczone, opłukane raki wrzucić do posolonego wrzątku z dodatkiem kopru.
  2. Gotować 10-15 minut. Następnie obrać szyjki z mięsa.
  3. Pozostałe resztki: skorupki kleszczy, odnóża, skorupy wypłukać, wysuszyć i utłuc w moździerzu na miazgę
    dodać dwie łyżki masła, postawić w rondelku na wolnym ogniu.
  4. Otrzymane masło rakowe podlać szklanką bulionu i podgrzewać.
  5. Zbierać łyżką w osobny garnuszek powstający kolor rakowy, resztę przecedzić przez gęste sitko,
    rozprowadzić bulionem, zaprawić śmietaną rozbitą z łyżką mąki, włożyć zbierane masło rakowe,
    obrane mięso rakowe i zagotować razem.
  6. Podawać z grzankami i posiekanym koperkiem.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}