Skip to main content

Pierog ruskie

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

Nazwa ruskie wzięła się od regionu etnograficznego Galicji - dawniej nazywanej Rusią Czerwoną. Pierogi ruskie są potrawą sycącą, bardzo popularną w okresie Wielkiego Postu.

Pierog ruskie - przepis

Pierog ruskie - ciasto:

Pierog ruskie - nadzienie:

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • sól

{module Reklama - Linki Kuchnia}

  • 7-8 ziemniaków
  • 20 dag sera białego
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

Pierog ruskie - sposób przyrządzenia:

  1. Z mąki, jajek il letniej wody zagnieść ciasto. Dodać szczyptę soli.
  2. Ciasto nie powinno być twarde, lecz takie, by nie lepiło się do rąk.
  3. Ugotowane ziemniaki oraz ser przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać usmażoną na maśle solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto podzielić na części, przykryć ściereczką, by nie obeschło.
  5. Jedną część rozwałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, na środek krążka kłaść nadzienie.
  6. Mocno zlepić, uważając by nadzienie nie dostało się między brzegi.
  7. Pierogi wrzucać na posolony wrzątek, gotować, aż wypłyną na wierzch.
  8. Wyjąć łyżkę cedzakową, przelać gorącą wodą, odsączyć.
  9. Podawać oblane roztopiony masłem z przysmażoną cebulą.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}