5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Pstrąg to jedna z ulubionych ryb kuchni góralskiej. Lubujących się w daniach rybnych, zachęcamy do skosztowania pstrąga po góralsku, podczas najbliższego wypadu w góry. A wszystkim Paniom domu polecamy tradycyjny przepis na pstrąga po góralsku, który znajdziecie poniżej.

Pstrąg po góralsku - przepis

Pstrąg po góralsku - składniki:

  • 1kg pstrągów (2-3 ryby)
  • 2-3 ziemniaki
  • 2marchewki
  • kawałek selera
  • cebula
  • 4 dag suszonych śliwek
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • 0,5 szklanki soku pomidorowego
  • 0,5 cytryny
  • ząbek czosnek
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
 

 

 

 

 

 

Pstrąg po góralsku - sposób przyrządzenia:

  1. Ryby oczyścić, wyjąć ości, filety pokroić na kawałki,
  2. Skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na oleju.
  3. Marchew pokroić w talarki, cebulę i seler w kostkę, ziemniaki w plastry,
  4. Podsmażyć na oleju, dodając pod koniec masło oraz wcześniej namoczone śliwki pokrojone w paski.
  5. Rybę położyć na podsmażonych warzywach, zalać sokiem pomidorowym zmieszanym ze śmietaną,
  6. Doprawionym roztartym z solą czosnkiem oraz pieprzem.
  7. Zapiec w piekarniku.
  8. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki wraz z ziemniakami z wody.

 

 

Podoba Ci się to co robimy? Teraz możesz nam pomóc, wystarczą 3 kroki!

1. Załóż konto na PATRONITE.PL i odwiedź nasz profil klikając w poniższe logo.

Czym jest PATRONITE i jak działa: Portal łączy twórców i sportowców z osobami, które chcą ich wesprzeć. Patroni wpłacają comiesięczne kwoty na konto Autorów, a Ci mogą je wykorzystać na dowolny cel - od farb po nowe skrzypce. Elementem wyróżniającym Patronite jest nastawienie na regularne, comiesięczne subskrypcje w celu zagwarantowania stałego finansowania.

2. Wybierz najlepszą subskrybcję.

Co otrzymam w zamian: Na każdego patrona czekają nagrody w najróżniejszej postaci. Wszystko uzależnione jest od progu, który wybierzesz i celu który uda nam się osiągnąć. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym profilu na Patronite lub pod adresem. www.polskatradycja.pl/dlapatronow.html.

3. Wesprzyj nas finansowo.

Czy prowadzenie serwisu jest aż tak drogie: Utrzymanie serwerów i domeny nie jest drogie i jesteśmy wstanie  pokryć te koszty. Niestety całość projektu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Polska kultura ludowa to kopalnia wiedzy. Pragniemy dalej rozwijać serwis, ale bez dodatkowe wsparcia jest to coraz trudniejsze. Działamy już 9 lat i do tej pory udawało nam się pokrywać koszty funkcjonowania. Niestety trafiliśmy na bariery, których bez pomocy z zewnątrz nie pokonamy. Wiele serwisów upadło z braku odpowiedniego finansowania, nie chcemy podzielić ich losu.

Podobne artykuły
Zapiekanka ze szczupaka

W dzisiejszych czasach wszystko co dobre bardzo szybko zyskuje fanów. Zapiekanka ze szczupaka jest jedną z lepszych Mazurskich potraw , nic więc...

Smażona sielawa w zalewie octowej

Sielawy to popularne ryby na Mazurach, gdzie kuchnia oparta jest głównie na rybach. Jednym z najczęstszych sposobów marynowania sielaw jest...

Śledzie w jabłkach

Śledzie w jabłkach to jeden z wielu przepisów kuchni kaszubskiej na przygotowanie śledzi. Osoby lubujące się w potrawach ze śledzia, zachęcamy do...