Fasola ze śliwkami

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Fasola ze śliwkami

Fasola ze śliwkami to pochodząca z Pienin tradycyjna potrawa wigilijna. Jeżeli chcemy czegoś nowego na naszym stole wigilijnym, warto wypróbować przepis na fasolę ze śliwkami. Pamiętajmy, że według tradycji potrzeba nam aż dwunastu potraw podczas wieczerzy wigilijnej.

Fasola ze śliwkami - przepis

Fasola ze śliwkami - składniki:

  • 1/2 kg fasoli „jasiek"
  • 30 dag śliwek suszonych(bez pestek)
  • łyżka masła
  • cukier
  • pieprz
  • sól
 

Fasola ze śliwkami - sposób przyrządzenia:

  1. Fasolę wypłukać i namoczyć przez noc.
  2. Następnie posolić i ugotować w wodzie, w której się moczyła.
  3. Śliwki wypłukać, moczyć przez godzinę i ugotować.
  4. Wszystkie składniki połączyć,
  5. Dodać masło i doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.

 

 

Podobne artykuły
Gołąbki jarskie

Chyba każdy z nas zna smak gołąbków - gotowanych liści kapusty nadziewanych mięsem z ryżem. Na Śląsku - ojczyźnie jedzenia sytego, powstał przepis...

Jajecznica z pokrzywami

Jajecznica z pokrzywami to danie dosyć nietypowe i rzadko spotykane w innych regionach Polski. Osoby które lubią wyzwania smakowe i mają dostęp do...

Grzyby ze śmietaną

Grzyby ze śmietaną to potrawa znana w całej Polsce. Każdy region posiada własny przepis na grzyby ze śmietaną. Na Mazurach stworzono własny przepis...