2.625 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.63 (4 Votes)

Łatwość dostępu do baraniny i jagnięciny sprawiła, że w kuchni góralskiej pojawiła się cała masa przepisów na ten rodzaj mięsa. Jedną z tradycyjnych potraw kuchni góralskiej jest pieczeń barania. Wszystkim miłośnikom baraniny gorąco polecamy poniższy przepis na pieczeń baranią.

Pieczeń barania - przepis

Pieczeń barania - składniki:

  • 1kg udźca jagnięcego
  • 2tyżki margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • główka czosnku
  • 3łyżki octu winnego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka imbiru
  • pieprz
  • sól

 

 

 

Pieczeń barania - sposób przyrządzenia:

  1. Mięso umyć i po usunięciu błon oraz tłuszczu skropić octem,
  2. Dobrze natrzeć mieszaniną soli, pieprzu, imbiru i kolendry,
  3. Włożyć do garnka, przykryć, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  4. Czosnek drobno posiekać.
  5. Mięso w wielu miejscach nakłuć spiczastym nożem i naszpikować czosnkiem.
  6. Zrumienić ze wszystkich stron na patelni na smalcu z margaryną,
  7. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem z patelni i odrobiną wrzątku.
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około godziny.
  9. W czasie pieczenia często podlewać utworzonym sosem i niewielką ilością gorącej wody.
  10. Miękkie mięso pokroić w plastry, polać sosem z pieczenia
  11. Podawać z ziemniakami z wody i buraczkami.

 

 

Podoba Ci się to co robimy? Teraz możesz nam pomóc, wystarczą 3 kroki!

1. Załóż konto na PATRONITE.PL i odwiedź nasz profil klikając w poniższe logo.

Czym jest PATRONITE i jak działa: Portal łączy twórców i sportowców z osobami, które chcą ich wesprzeć. Patroni wpłacają comiesięczne kwoty na konto Autorów, a Ci mogą je wykorzystać na dowolny cel - od farb po nowe skrzypce. Elementem wyróżniającym Patronite jest nastawienie na regularne, comiesięczne subskrypcje w celu zagwarantowania stałego finansowania.

2. Wybierz najlepszą subskrybcję.

Co otrzymam w zamian: Na każdego patrona czekają nagrody w najróżniejszej postaci. Wszystko uzależnione jest od progu, który wybierzesz i celu który uda nam się osiągnąć. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym profilu na Patronite lub pod adresem. www.polskatradycja.pl/dlapatronow.html.

3. Wesprzyj nas finansowo.

Czy prowadzenie serwisu jest aż tak drogie: Utrzymanie serwerów i domeny nie jest drogie i jesteśmy wstanie  pokryć te koszty. Niestety całość projektu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Polska kultura ludowa to kopalnia wiedzy. Pragniemy dalej rozwijać serwis, ale bez dodatkowe wsparcia jest to coraz trudniejsze. Działamy już 9 lat i do tej pory udawało nam się pokrywać koszty funkcjonowania. Niestety trafiliśmy na bariery, których bez pomocy z zewnątrz nie pokonamy. Wiele serwisów upadło z braku odpowiedniego finansowania, nie chcemy podzielić ich losu.

Podobne artykuły
Karmuszka

Karmuszka jest typową potrawą Warmii i Mazur, łączy w sobie wszystko co miejscowi w potrawach uwielbiają. Karmuszka ma słodko-kwaśny smak i zawiera...

Schab po mazursku

W Polskiej Kuchni schab występuję pod wieloma postaciami, a każdy region kulinarny może się pochwalić kilkoma wersjami schabu. Poniżej prezentujemy przepis na...

Gulasz po mazursku

Gulasz po mazursku to jedno z najpopularniejszych dań na Mazurach. Będąc w tamtych stronach wart odwiedzić restaurację aby spróbować wybornego...

Rolady wieprzowe

Rolady wieprzowe są obok pyzów śląskich, najpopularniejszą potrawą ze Śląska, która podbiła podniebienia łasuchów w innych regionach Polski. Rolady...

Schab Kujawski

Schab Kujawski to jeden z wielu regionalnych sposobów na przyrządzenie schabu. Warto czasem dla odmiany codziennej diety spróbować innych przepisów na...

Biała kiełbasa w piwie

Piwo i grilowana kiełbasa to dwa nieodzowne elementy udanego weekendu. Kiedy na dworze zrobi się chłodniej warto przyrządzić sobie białą kiełbasę w...