2.625 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.63 (4 Votes)

Łatwość dostępu do baraniny i jagnięciny sprawiła, że w kuchni góralskiej pojawiła się cała masa przepisów na ten rodzaj mięsa. Jedną z tradycyjnych potraw kuchni góralskiej jest pieczeń barania. Wszystkim miłośnikom baraniny gorąco polecamy poniższy przepis na pieczeń baranią.

Pieczeń barania - przepis

Pieczeń barania - składniki:

  • 1kg udźca jagnięcego
  • 2tyżki margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • główka czosnku
  • 3łyżki octu winnego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka imbiru
  • pieprz
  • sól

 

 

 

Pieczeń barania - sposób przyrządzenia:

  1. Mięso umyć i po usunięciu błon oraz tłuszczu skropić octem,
  2. Dobrze natrzeć mieszaniną soli, pieprzu, imbiru i kolendry,
  3. Włożyć do garnka, przykryć, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  4. Czosnek drobno posiekać.
  5. Mięso w wielu miejscach nakłuć spiczastym nożem i naszpikować czosnkiem.
  6. Zrumienić ze wszystkich stron na patelni na smalcu z margaryną,
  7. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem z patelni i odrobiną wrzątku.
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około godziny.
  9. W czasie pieczenia często podlewać utworzonym sosem i niewielką ilością gorącej wody.
  10. Miękkie mięso pokroić w plastry, polać sosem z pieczenia
  11. Podawać z ziemniakami z wody i buraczkami.

 

 

Podobne artykuły
Biała kiełbasa w piwie

Piwo i grilowana kiełbasa to dwa nieodzowne elementy udanego weekendu. Kiedy na dworze zrobi się chłodniej warto przyrządzić sobie białą kiełbasę w...

Gulasz po mazursku

Gulasz po mazursku to jedno z najpopularniejszych dań na Mazurach. Będąc w tamtych stronach wart odwiedzić restaurację aby spróbować wybornego...

Kaczka po poznańsku

Kaczka po poznańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań w Wielkopolsce.  Wiele restauracji Wielkopolskich licytuje się która z nich przyrządza...

Schab po mazursku

W Polskiej Kuchni schab występuję pod wieloma postaciami, a każdy region kulinarny może się pochwalić kilkoma wersjami schabu. Poniżej prezentujemy przepis na...

Kurczak po krakowsku

Kurczak po krakowsku to wizytówka kuchni małopolskiej, odwiedzając ten region, warto spróbować kurczaka po krakowsku. Jeżeli chcemy zjeść w restauracji...

Schab Kujawski

Schab Kujawski to jeden z wielu regionalnych sposobów na przyrządzenie schabu. Warto czasem dla odmiany codziennej diety spróbować innych przepisów na...