4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (2 Votes)

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze Wielkopolskiej oznacza "na ukos". Poznańskie szagówki zdobyły uznanie w całej Polsce i chyba nie ma dziś osoby, które nie słyszała by o popularnych kopytkach.

Poznańskie szagówki - przepis

Poznańskie szagówki - składniki:

  • 1 jajko
  • mąka ile się wrobi
  • ugotowane ziemniaki (5-6 dużych sztuk)

Poznańskie szagówki - sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki ostudzone przepuścić przez praskę lub przez maszynkę.
  2. Na stolnicy do ziemniaków dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto tak gęste aby nie kleiło się do rąk.
  3. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części dla ułatwienia.
  4. Utoczyć wałeczki i pokroić skośne kluski (ok. 1-2cm).
  5. Wrzucić na wrzącą wodę-gotować 5-6 minut, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody.
  6. Odcedzone na sicie przelać zimną wodą.

 

Podobne artykuły
Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskienie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim...

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski....

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowemają odmienny smak od tradycyjnych...

Reklama

 

 

Reklama