3.1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.10 (5 Votes)

Gulasz po mazursku to jedno z najpopularniejszych dań na Mazurach. Będąc w tamtych stronach wart odwiedzić restaurację aby spróbować wybornego gulaszu po mazursku. Najlepiej jednak smakuje ten przyrządzony samemu, dlatego poniżej prezentujemy przepis na gulasz po mazursku.

Gulasz po mazursku - przepis

Gulasz po mazursku - składniki:

  • 50 dag wołowiny bez kości (gulaszowej)
  • 2 szklanki wywaru wołowo-warzywnego
  • duża cebula
  • porcja włoszczyzny
  • kawałek białej kapusty
  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag ogórków kiszonych
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • tłuszcz do smażenia
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Gulasz po mazursku - sposób przyrządzenia:

  1. Pokrojone mięso obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do rondla z wrzącym wywarem, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż będzie miękkie.
  2. Pokrojone mięso obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do rondla z wrzącym wywarem, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż będzie miękkie.
  3. Gdy składniki będą miękkie, dokładamy obrane i pokrojone ogórki, przyprawiamy solą oraz pieprzeni.
  4. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i zaciągamy gulasz.

 

 

Podobne artykuły
Schab Kujawski

Schab Kujawski to jeden z wielu regionalnych sposobów na przyrządzenie schabu. Warto czasem dla odmiany codziennej diety spróbować innych przepisów na...

Karmuszka

Karmuszka jest typową potrawą Warmii i Mazur, łączy w sobie wszystko co miejscowi w potrawach uwielbiają. Karmuszka ma słodko-kwaśny smak i zawiera...

Kaczka po poznańsku

Kaczka po poznańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań w Wielkopolsce.  Wiele restauracji Wielkopolskich licytuje się która z nich przyrządza...

Kurczak po krakowsku

Kurczak po krakowsku to wizytówka kuchni małopolskiej, odwiedzając ten region, warto spróbować kurczaka po krakowsku. Jeżeli chcemy zjeść w restauracji...

Biała kiełbasa w piwie

Piwo i grilowana kiełbasa to dwa nieodzowne elementy udanego weekendu. Kiedy na dworze zrobi się chłodniej warto przyrządzić sobie białą kiełbasę w...

Rolady wieprzowe

Rolady wieprzowe są obok pyzów śląskich, najpopularniejszą potrawą ze Śląska, która podbiła podniebienia łasuchów w innych regionach Polski. Rolady...