5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Grzyby ze śmietaną to potrawa znana w całej Polsce. Każdy region posiada własny przepis na grzyby ze śmietaną. Na Mazurach stworzono własny przepis na grzyby ze śmietaną, który używany jest przez większość mieszkańców regionu. Zachęcamy do wypróbowania przepisu we własnej kuchni.

Grzyby ze śmietaną - przepis

Grzyby ze śmietaną - składniki:

  • 25 dag świeżych grzybów (podgrzybki, koźlaki, kozaki lub kurki)
  • 2 cebule
  • szklanka kwaśnej śmietany (30%)
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Grzyby ze śmietaną - sposób przyrządzenia:

  1. Oczyszczone, wypłukane i odsączone z wody grzyby kroimy w plastry.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju, dorzucamy grzyby, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż zmiękną.
  3. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę dusimy.
  4. Wykładamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Podobne artykuły
Jajecznica z pokrzywami

Jajecznica z pokrzywami to danie dosyć nietypowe i rzadko spotykane w innych regionach Polski. Osoby które lubią wyzwania smakowe i mają dostęp do...

Gołąbki jarskie

Chyba każdy z nas zna smak gołąbków - gotowanych liści kapusty nadziewanych mięsem z ryżem. Na Śląsku - ojczyźnie jedzenia sytego, powstał przepis...

Fasola ze śliwkami

Fasola ze śliwkami to pochodząca z Pienin tradycyjna potrawa wigilijna. Jeżeli chcemy czegoś nowego na naszym stole wigilijnym, warto wypróbować...