Skip to main content

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa to znane danie nie tylko na Warmii ale również w innych regionach Polski. Dla wielu osób starszego pokolenia zupa szczawiowa to smak dzieciństwa. Lekko kwaskowa zupa szczawiowa z dodatkiem jajkana stolach pojawiała się często w okresie postu.

Zupa szczawiowa - przepis

Zupa szczawiowa - składniki:

  • włoszczyzna
  • słoiczek szczawiu
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 kromki chleba
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki czosnku w proszku
  • pieprz

 {module Reklama - Linki Kuchnia}

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

Zupa szczawiowa - sposób przyrządzenia:

  1. Włoszczyznę posiekać.
  2. Kostki ugotować w 1,5 litra wody. Dodać włoszczyznę.
  3. Po 15 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
  4. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać szczaw i wymieszać.Zabielić śmietaną.
  5. Doprawić do smaku pieprzem. Jajka ugotować. Czosnek drobno posiekać.
  6. Oliwę wymieszać z czosnkiem i czosnkiem w proszku.
  7. Chleb natrzeć oliwą i pokroić w drobną kostkę następnie opiec go w piekarniku. Jajka pokroić w ćwiartki. Do zupy dodać jajka i czosnkowe grzanki.