Skip to main content

Schab po mazursku

Schab po mazursku

W Polskiej Kuchni schab występuję pod wieloma postaciami, a każdy region kulinarny może się pochwalić kilkoma wersjami schabu. Poniżej prezentujemy przepis na schab po mazursku, gotowany i duszony w winie. Dla urodzonych smakoszy schab po mazursku to obowiązkowa potrawa.

Schab po mazursku - przepis

Schab po mazursku - składniki:

  • 80 dag schabu bez kości
  • 30 dag włoszczyzny
  • 2 dag mąki pszennej
  • 2 dag bułki tartej
  • 3 dag powideł śliwkowych
  • 0,05 l wina gronowego wytrawnego
  • 4 dag oleju
  • 2 dag masła
  • sól
  • cukier
  • kilka goździków

 {module Reklama - Linki Kuchnia}

 

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

Schab po mazursku - sposób przygotowania:

  1. Schab porcjować, obgotować na pół miękko w małej ilości osolonej wody z dodatkiem włoszczyzny.
  2. Następnie wyjąć z wywaru, obrumienić na oleju, włożyć do rondla i obsypać grubo bułką tartą.
  3. Dodać masło, powidła rozprowadzone w wywarem ze schabu, cukier, sól do smaku oraz goździki.
  4. Całość zagęścić mąką, wlać wino i zagotować.
  5. Podawać z ziemniakami.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}