4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (5 Votes)

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski. Szybkość i łatwość przygotowania pyzów śląskich, zaskarbiła im przychylność wielu gospodyń domowych. Do dziś pyzy śląskie są najpopularniejszą potrawą.

Pyzy śląskie - przepis

Pyzy śląskie - składniki:

  • 1 kg ziemniaków ( 4 części )
  • 1 część mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

 

Pyzy śląskie - sposób przygotowania:

  1. 1 kg ziemniaków należy obrać, ugotować, zostawić do ostudzenia, najlepiej do następnego dnia.
  2. Potem trzeba je zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
  3. Wyrównujemy zmielone ziemniaki w misce, dzielimy nożem na 4 części, wyjmujemy jedną część ziemniaków, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy te wyjęte ziemniaki i jedno jajko i całość dokładnie mieszamy.
  4. Formujemy kulki, i w każdej robimy palcem dziurkę.
  5. W dużym garnku należy zagotować wodę i ją osolić.
  6. Na wrzątek wrzucamy partiami pyzy, gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia.

 

Podobne artykuły
Dzyndzałki warmińskie

Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w...

Pierogi pieczone po podlasku

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Racuchy opolskie

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski...

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze...

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...