4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (5 Votes)

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski. Szybkość i łatwość przygotowania pyzów śląskich, zaskarbiła im przychylność wielu gospodyń domowych. Do dziś pyzy śląskie są najpopularniejszą potrawą.

Pyzy śląskie - przepis

Pyzy śląskie - składniki:

  • 1 kg ziemniaków ( 4 części )
  • 1 część mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

 

Pyzy śląskie - sposób przygotowania:

  1. 1 kg ziemniaków należy obrać, ugotować, zostawić do ostudzenia, najlepiej do następnego dnia.
  2. Potem trzeba je zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
  3. Wyrównujemy zmielone ziemniaki w misce, dzielimy nożem na 4 części, wyjmujemy jedną część ziemniaków, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy te wyjęte ziemniaki i jedno jajko i całość dokładnie mieszamy.
  4. Formujemy kulki, i w każdej robimy palcem dziurkę.
  5. W dużym garnku należy zagotować wodę i ją osolić.
  6. Na wrzątek wrzucamy partiami pyzy, gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia.

 

Podobne artykuły
Dzyndzałki warmińskie

Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w...

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowemają odmienny smak od tradycyjnych...

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana...

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...