4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (10 Votes)

Chyba każdy z nas zna smak gołąbków - gotowanych liści kapusty nadziewanych mięsem z ryżem. Na Śląsku - ojczyźnie jedzenia sytego, powstał przepis na gołąbki jarskie, którymi mogą raczyć się wegetarianie. W gołąbkach jarskich w miejsce ryżu i mięsa używa się tartych ziemniaków.

Gołąbki jarskie - przepis

Gołąbki jarskie - składniki:

  • główka białej kapusty, średniej wielkości
  • 2 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz

Gołąbki jarskie - sposób przyrządzenia:

  1. Kapustę zanurzamy garnku z wrzątkiem i trzymamy, aż zaczną odchodzić liście.
  2. Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce.
  3. Dodajemy jajka i drobno posiekaną, podsmażoną cebulkę.
  4. Farsz trzymamy w rondlu nad ogniem, aż woda z ziemniaków odparuję.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na ostudzone liście kapusty, starannie zwijamy.
  6. Gołąbki wkładamy do natłuszczonej brytany i polewamy wodą.
  7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180̊ C na około godzinę.
  8. Gołąbki podajemy polane sosem grzybowym lub pomidorowym.

 

Podobne artykuły
Fasola ze śliwkami

Fasola ze śliwkami to pochodząca z Pienin tradycyjna potrawa wigilijna. Jeżeli chcemy czegoś nowego na naszym stole wigilijnym, warto wypróbować...

Jajecznica z pokrzywami

Jajecznica z pokrzywami to danie dosyć nietypowe i rzadko spotykane w innych regionach Polski. Osoby które lubią wyzwania smakowe i mają dostęp do...

Grzyby ze śmietaną

Grzyby ze śmietaną to potrawa znana w całej Polsce. Każdy region posiada własny przepis na grzyby ze śmietaną. Na Mazurach stworzono własny przepis...

Reklama

 

 

Reklama