4.1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.10 (5 Votes)

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski zawierają cebulę, która nadaje im aromatu i smaku. Racuchy opolskie to danie sycące i szybkie w przygotowaniu, stąd ich duża popularność.

Racuchy opolskie - przepis

Racuchy opolskie - składniki:

  • 50 dag mąki
  • 0,5 l zsiadłego mleka (może być kefir albo maślanka)
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • cebula
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

Racuchy opolskie - sposób przyrządzenia:

  1. Do mąki wbijamy jajka, rozczyniamy ją wodą i zsiadłym mlekiem.
  2. Cebulą drobno siekamy i rumienimy na patelni.
  3. Cebule dodajemy do masy i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Ciasto nabieramy łyżką i wylewamy na patelnią z rozgrzanym tłuszczem, formujemy placki.
  5. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Podobne artykuły
Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskienie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim...

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowemają odmienny smak od tradycyjnych...

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze...

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...