4.1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.10 (5 Votes)

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski zawierają cebulę, która nadaje im aromatu i smaku. Racuchy opolskie to danie sycące i szybkie w przygotowaniu, stąd ich duża popularność.

Racuchy opolskie - przepis

Racuchy opolskie - składniki:

  • 50 dag mąki
  • 0,5 l zsiadłego mleka (może być kefir albo maślanka)
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • cebula
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

Racuchy opolskie - sposób przyrządzenia:

  1. Do mąki wbijamy jajka, rozczyniamy ją wodą i zsiadłym mlekiem.
  2. Cebulą drobno siekamy i rumienimy na patelni.
  3. Cebule dodajemy do masy i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Ciasto nabieramy łyżką i wylewamy na patelnią z rozgrzanym tłuszczem, formujemy placki.
  5. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Podobne artykuły
Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana...

Pierogi pieczone po podlasku

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym...

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskienie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...