4.1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.10 (5 Votes)

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski zawierają cebulę, która nadaje im aromatu i smaku. Racuchy opolskie to danie sycące i szybkie w przygotowaniu, stąd ich duża popularność.

Racuchy opolskie - przepis

Racuchy opolskie - składniki:

  • 50 dag mąki
  • 0,5 l zsiadłego mleka (może być kefir albo maślanka)
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • cebula
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

Racuchy opolskie - sposób przyrządzenia:

  1. Do mąki wbijamy jajka, rozczyniamy ją wodą i zsiadłym mlekiem.
  2. Cebulą drobno siekamy i rumienimy na patelni.
  3. Cebule dodajemy do masy i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Ciasto nabieramy łyżką i wylewamy na patelnią z rozgrzanym tłuszczem, formujemy placki.
  5. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Podobne artykuły
Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski....

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze...

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana...

Reklama

 

 

Reklama