2.8888888888889 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.89 (9 Votes)

Pączki z ziemniaków zyskują coraz większą popularność, nie tylko w rodzimej kuchni góralskiej ale również w innych rejonach Polski. Pączki z ziemniaków to ciekawy zamiennik tradycyjnych pączków. Poniżej prezentujemy przepis na pączki z ziemniaków i zachęcamy do wypróbowania.

Pączki z ziemniaków - przepis

Pączki z ziemniaków - składniki:

  • 1kg mąki
  • 70 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 10 dag drożdży
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2łyżki wódki
  • zapach rumowy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • wiśnie ze słoika lub marmolada
  • cukier puder

 

 

 

Pączki z ziemniaków - sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki razem z drożdżami przecisnąć przez maszynkę do mięsa.
  2. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać.
  3. Z ciasta formować placuszki.
  4. W środek wkładać wiśnie ze słoika lub marmoladę, pozostawić do wyrośnięcia.
  5. Smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule.
  6. Danie można podawać posypane cukrem pudrem.

 

 

Podobne artykuły
Obwarzanki Krakowskie

Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa. Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez...

Mazowiecki chłodnik z truskawkami

Mazowiecki chłodnik z truskawkami to danie pochodzące z kuchni kurpiowskiej. Łatwy sposób przyrządzenia i taniość składników sprawiła, że...

Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie to prawdziwy poznański przysmak. Z rogalami związana jest legenda, opowiadająca o ich powstaniu. Rogale Świętomarcińskie wypiekane są...

Chleb podlaski

Chleb podlaski to jeden z nielicznych chlebów, który można przygotować w ciągu zaledwie jednego dnia. Chleb podlaski jest nie tylko szybki w...

Babka ziemniaczana po siedlecku

Pierwsze przepisy na babkę ziemniaczaną po siedlecku nie zawierały jaj, mąki i kiełbasy Z czasem przepis na babkę ziemniaczaną po siedlecku został...

Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami znane jest nie tylko na Mazurach ale również w innych regionach Polski. Jednak to na Mazurach powstał wyjątkowy i smaczny przepis...