Skip to main content

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków zyskują coraz większą popularność, nie tylko w rodzimej kuchni góralskiej ale również w innych rejonach Polski. Pączki z ziemniaków to ciekawy zamiennik tradycyjnych pączków. Poniżej prezentujemy przepis na pączki z ziemniaków i zachęcamy do wypróbowania.

Pączki z ziemniaków - przepis

Pączki z ziemniaków - składniki:

  • 1kg mąki
  • 70 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 10 dag drożdży
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2łyżki wódki
  • zapach rumowy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • wiśnie ze słoika lub marmolada
  • cukier puder

 {module Reklama - Linki Kuchnia}

 

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

Pączki z ziemniaków - sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki razem z drożdżami przecisnąć przez maszynkę do mięsa.
  2. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać.
  3. Z ciasta formować placuszki.
  4. W środek wkładać wiśnie ze słoika lub marmoladę, pozostawić do wyrośnięcia.
  5. Smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule.
  6. Danie można podawać posypane cukrem pudrem.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}