Skip to main content

Pstrąg po góralsku

Pstrąg po góralsku

Pstrąg to jedna z ulubionych ryb kuchni góralskiej. Lubujących się w daniach rybnych, zachęcamy do skosztowania pstrąga po góralsku, podczas najbliższego wypadu w góry. A wszystkim Paniom domu polecamy tradycyjny przepis na pstrąga po góralsku, który znajdziecie poniżej.

Pstrąg po góralsku - przepis

Pstrąg po góralsku - składniki:

  • 1kg pstrągów (2-3 ryby)
  • 2-3 ziemniaki
  • 2marchewki
  • kawałek selera
  • cebula
  • 4 dag suszonych śliwek
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • 0,5 szklanki soku pomidorowego
  • 0,5 cytryny
  • ząbek czosnek
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

 {module Reklama - Linki Kuchnia}

 

 

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

 

 

Pstrąg po góralsku - sposób przyrządzenia:

  1. Ryby oczyścić, wyjąć ości, filety pokroić na kawałki,
  2. Skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na oleju.
  3. Marchew pokroić w talarki, cebulę i seler w kostkę, ziemniaki w plastry,
  4. Podsmażyć na oleju, dodając pod koniec masło oraz wcześniej namoczone śliwki pokrojone w paski.
  5. Rybę położyć na podsmażonych warzywach, zalać sokiem pomidorowym zmieszanym ze śmietaną,
  6. Doprawionym roztartym z solą czosnkiem oraz pieprzem.
  7. Zapiec w piekarniku.
  8. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki wraz z ziemniakami z wody.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}