Skip to main content

Piwo kozicowe

Piwo kozicowe

Piwo kozicowe to niskoalkoholowy napój popularny na kurpiach. Piwo kozicowe bazuje na jagodach jałowca i miodzie, które zastępują słody zbożowe stosowane w innych piwach masowej produkcji.  Odwiedzając kurpie nie sposób odmówić sobie buteleczki piwa kozicowego.

Piwo kozicowe - przepis

Piwo kozicowe - składniki:

  • 1 l miodu
  • 0,5 kg suszonych jagód jałowca
  • 1,5 szklanki cukru
  • 30 dag drożdży
  • chmiel
  • 10 l wody

{module Reklama - Linki Kuchnia}

{module Reklama - Czerwona Duża}

Piwo kozicowe - sposób przyrządzenia:

  1. Wodę gotujemy i studzimy.
  2. Jagody jałowca mielimy lub rozbijamy w moździerzu, zalewamy wodą, dodajemy chmiel i gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu.
  3. Zawiesinę odcedzamy, dodajemy wystudzoną i osłodzoną cukrem wodę.
  4. Na samym końcu dodajemy miód i drożdże.
  5. Napój rozlewamy do butelek, szczelnie zakorkowujemy i odstawiamy na 24 godziny do ciepłego miejsca.
  6. Potem piwo powinno być schłodzone.
  7. Podajemy zimne.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}