Skip to main content

Żurek Kujawski

Żurek Kujawski

Żurek Kujawski to jedno z wielu tradycyjnych dań na Kujawach i jeden z wielu sposobów na przyrządzenie żurku. Poniżej prezentujemy przepis na żurek kujawski. Gorąco zachęcamy do skorzystania z przepisu na żurek kujawski podczas najbliższego gotowania żurku dla rodziny.

Żurek Kujawski - przepis

Żurek Kujawski - składniki:

  • 1 butelka żurku kujawskiego
  • 0,5 kg ziemniaków (to już wg uznania, czy ktoś lubi gęste zupy, czy też nie)
  • 1 cebula
  • 4 laski białej kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Wędzona słonina potrzebna na skwarki
  • 2 liście laurowy
  • ziele angielskie,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • mały okrągły chlebek lub bułki

 {module Reklama - Linki Kuchnia}

 

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

Żurek Kujawski - sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie zalewamy wodą.
  2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 10 ziarenek czarnego pieprzu, soli, a następnie gotujemy do momentu aż ziemniaczki będą miękkie.
  3. W międzyczasie na rozgrzanej patelni wytapiamy słoninkę oraz przysmażamy pokrojoną białą kiełbaskę dodajemy również posiekaną cebulkę i smażymy do zeszklenia.
  4. Również w międzyczasie gotujemy jajka na twardo, oraz odkrawamy górną część chlebka (lub bułki), tak aby pozostała część była znacznie większa, i właśnie w tej części wydrążamy dziurę.
  5. Gdy ziemniaki mamy już ugotowane dodajemy tam przysmażone kiełbaski, cebulkę i wlewamy żurek z butelki.
  6. Gotujemy jeszcze chwilę, a także doprawiamy majerankiem i pieprzem.
  7. Jeżeli jest za kwaśny dodajemy odrobinę cukru.
  8. Tak przyrządzony żurek wlewamy do wydrążonego wcześniej chlebka, a w środek dodajemy również pokrojone w ćwiartki jajko na twardo.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}