4.3333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (3 Votes)

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowe mają odmienny smak od tradycyjnych placków ziemniaczanych, nie mniej są równie sycące. Potrawa godna polecenia nie tylko w okresie postów. 

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe - przepis

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe - składniki:

  • 6-8 ziemniaków
  • 1-2 marchwie
  • 1-2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 3-4 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

 

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe - sposób przyrządzenia:

  1. Obrane ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce.
  2. Do masy dodać jajka, mąkę i śmietanę.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  4. Kłaść łyżką masę na rozgrzany na patelni tłuszcz
    i smażyć z obydwu stron na złocisty kolor.
  5. Podawać z surówkami.


Foto: http://www.followthetaste.pl/placki-ziemniaczano-marchewkowe/


 

Podobne artykuły
Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze...

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski....

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim...

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskienie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów...

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana...