4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (3 Votes)

Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

Nazwa ruskie wzięła się od regionu etnograficznego Galicji - dawniej nazywanej Rusią Czerwoną. Pierogi ruskie są potrawą sycącą, bardzo popularną w okresie Wielkiego Postu.

Pierog ruskie - przepis

Pierog ruskie - ciasto:

Pierog ruskie - nadzienie:

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • sól
  • 7-8 ziemniaków
  • 20 dag sera białego
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

Pierog ruskie - sposób przyrządzenia:

  1. Z mąki, jajek il letniej wody zagnieść ciasto. Dodać szczyptę soli.
  2. Ciasto nie powinno być twarde, lecz takie, by nie lepiło się do rąk.
  3. Ugotowane ziemniaki oraz ser przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać usmażoną na maśle solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto podzielić na części, przykryć ściereczką, by nie obeschło.
  5. Jedną część rozwałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, na środek krążka kłaść nadzienie.
  6. Mocno zlepić, uważając by nadzienie nie dostało się między brzegi.
  7. Pierogi wrzucać na posolony wrzątek, gotować, aż wypłyną na wierzch.
  8. Wyjąć łyżkę cedzakową, przelać gorącą wodą, odsączyć.
  9. Podawać oblane roztopiony masłem z przysmażoną cebulą.

 

Podobne artykuły
Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze...

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana...

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowemają odmienny smak od tradycyjnych...

Racuchy opolskie

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...