5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Sielawy to popularne ryby na Mazurach, gdzie kuchnia oparta jest głównie na rybach. Jednym z najczęstszych sposobów marynowania sielaw jest umieszczanie jej w zalewie octowej. Jednym z głównych dań kuchni mazurskiej jest smażona sielawa w zalewie octowej, przepis znajdziecie poniżej.

Smażona sielawa w zalewie octowej - przepis

Smażona sielawa w zalewie octowej - składniki:

  • 1 kg sielawy
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 0,5 1 wody
  • kilka łyżek octu
  • 2 cebule
  • kilka marchewek
  • 2 łyżki cukru albo garść rodzynek

 

 

Smażona sielawa w zalewie octowej - sposób przyrządzenia:

  1. Wypatroszone, wymyte i osuszone ryby solimy, panierujemy w mące i smażymy.
  2. Pod koniec smażenia posypujemy je ulubionymi przyprawami.
  3. Przygotowujemy zalewę: obrane, podzielone na kawałki marchewki gotujemy kilkanaście minut, następnie dodajemy cebulę w talarkach i przyprawy (z cukrem lub ewentualnie sparzonymi rodzynkami), na koniec dolewamy ocet i mieszamy.
  4. Przestudzoną zalewą zalewamy ryby i odstawiamy w chłodne miejsce.

 

 

Podobne artykuły
Pstrąg po góralsku

Pstrąg to jedna z ulubionych ryb kuchni góralskiej. Lubujących się w daniach rybnych, zachęcamy do skosztowania pstrąga po góralsku, podczas...

Śledzie w jabłkach

Śledzie w jabłkach to jeden z wielu przepisów kuchni kaszubskiej na przygotowanie śledzi. Osoby lubujące się w potrawach ze śledzia, zachęcamy do...

Zapiekanka ze szczupaka

W dzisiejszych czasach wszystko co dobre bardzo szybko zyskuje fanów. Zapiekanka ze szczupaka jest jedną z lepszych Mazurskich potraw , nic więc...