5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Sielawy to popularne ryby na Mazurach, gdzie kuchnia oparta jest głównie na rybach. Jednym z najczęstszych sposobów marynowania sielaw jest umieszczanie jej w zalewie octowej. Jednym z głównych dań kuchni mazurskiej jest smażona sielawa w zalewie octowej, przepis znajdziecie poniżej.

Smażona sielawa w zalewie octowej - przepis

Smażona sielawa w zalewie octowej - składniki:

  • 1 kg sielawy
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 0,5 1 wody
  • kilka łyżek octu
  • 2 cebule
  • kilka marchewek
  • 2 łyżki cukru albo garść rodzynek

 

 

Smażona sielawa w zalewie octowej - sposób przyrządzenia:

  1. Wypatroszone, wymyte i osuszone ryby solimy, panierujemy w mące i smażymy.
  2. Pod koniec smażenia posypujemy je ulubionymi przyprawami.
  3. Przygotowujemy zalewę: obrane, podzielone na kawałki marchewki gotujemy kilkanaście minut, następnie dodajemy cebulę w talarkach i przyprawy (z cukrem lub ewentualnie sparzonymi rodzynkami), na koniec dolewamy ocet i mieszamy.
  4. Przestudzoną zalewą zalewamy ryby i odstawiamy w chłodne miejsce.

 

 

Podoba Ci się to co robimy? Teraz możesz nam pomóc, wystarczą 3 kroki!

1. Załóż konto na PATRONITE.PL i odwiedź nasz profil klikając w poniższe logo.

Czym jest PATRONITE i jak działa: Portal łączy twórców i sportowców z osobami, które chcą ich wesprzeć. Patroni wpłacają comiesięczne kwoty na konto Autorów, a Ci mogą je wykorzystać na dowolny cel - od farb po nowe skrzypce. Elementem wyróżniającym Patronite jest nastawienie na regularne, comiesięczne subskrypcje w celu zagwarantowania stałego finansowania.

2. Wybierz najlepszą subskrybcję.

Co otrzymam w zamian: Na każdego patrona czekają nagrody w najróżniejszej postaci. Wszystko uzależnione jest od progu, który wybierzesz i celu który uda nam się osiągnąć. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym profilu na Patronite lub pod adresem. www.polskatradycja.pl/dlapatronow.html.

3. Wesprzyj nas finansowo.

Czy prowadzenie serwisu jest aż tak drogie: Utrzymanie serwerów i domeny nie jest drogie i jesteśmy wstanie  pokryć te koszty. Niestety całość projektu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Polska kultura ludowa to kopalnia wiedzy. Pragniemy dalej rozwijać serwis, ale bez dodatkowe wsparcia jest to coraz trudniejsze. Działamy już 9 lat i do tej pory udawało nam się pokrywać koszty funkcjonowania. Niestety trafiliśmy na bariery, których bez pomocy z zewnątrz nie pokonamy. Wiele serwisów upadło z braku odpowiedniego finansowania, nie chcemy podzielić ich losu.

Podobne artykuły
Śledzie w jabłkach

Śledzie w jabłkach to jeden z wielu przepisów kuchni kaszubskiej na przygotowanie śledzi. Osoby lubujące się w potrawach ze śledzia, zachęcamy do...

Zapiekanka ze szczupaka

W dzisiejszych czasach wszystko co dobre bardzo szybko zyskuje fanów. Zapiekanka ze szczupaka jest jedną z lepszych Mazurskich potraw , nic więc...

Pstrąg po góralsku

Pstrąg to jedna z ulubionych ryb kuchni góralskiej. Lubujących się w daniach rybnych, zachęcamy do skosztowania pstrąga po góralsku, podczas...