3.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (4 Votes)

Karmuszka jest typową potrawą Warmii i Mazur, łączy w sobie wszystko co miejscowi w potrawach uwielbiają. Karmuszka ma słodko-kwaśny smak i zawiera dużo mięsa Będąc na Mazurach nie sposób odmówić sobie spróbowania Karmuszki. Poniżej prezentujemy przepis na domową karmuszkę.

Karmuszka - przepis

Karmuszka - składniki:

  • 50 dag łopatki lub karkówki bez kości
  • 25 dag fasoli białej
  • 25 dag białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany (30%)
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

 

 

 

 

Karmuszka - sposób przyrządzenia:

  1. Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy, aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze.
  2. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy, aż się zrumieni.
  3. Dodajemy je (razem z tłuszczem ze smażenia) do pokrojonych warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Następnie zalewamy wrzątkiem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
  5. Kiedy mięso zmięknie, dokładamy fasolę z wodą, w której się gotowała, i przecier pomidorowy.
  6. Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy.
  7. Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem.

 

 

Podobne artykuły
Pieczeń barania

Łatwość dostępu do baraniny i jagnięciny sprawiła, że w kuchni góralskiej pojawiła się cała masa przepisów na ten rodzaj mięsa. Jedną z tradycyjnych...

Biała kiełbasa w piwie

Piwo i grilowana kiełbasa to dwa nieodzowne elementy udanego weekendu. Kiedy na dworze zrobi się chłodniej warto przyrządzić sobie białą kiełbasę w...

Schab Kujawski

Schab Kujawski to jeden z wielu regionalnych sposobów na przyrządzenie schabu. Warto czasem dla odmiany codziennej diety spróbować innych przepisów na...

Kurczak po krakowsku

Kurczak po krakowsku to wizytówka kuchni małopolskiej, odwiedzając ten region, warto spróbować kurczaka po krakowsku. Jeżeli chcemy zjeść w restauracji...

Rolady wieprzowe

Rolady wieprzowe są obok pyzów śląskich, najpopularniejszą potrawą ze Śląska, która podbiła podniebienia łasuchów w innych regionach Polski. Rolady...

Schab po mazursku

W Polskiej Kuchni schab występuję pod wieloma postaciami, a każdy region kulinarny może się pochwalić kilkoma wersjami schabu. Poniżej prezentujemy przepis na...