Gulasz po mazursku

3.16666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.17 (3 Votes)
Gulasz po mazursku

Gulasz po mazursku to jedno z najpopularniejszych dań na Mazurach. Będąc w tamtych stronach wart odwiedzić restaurację aby spróbować wybornego gulaszu po mazursku. Najlepiej jednak smakuje ten przyrządzony samemu, dlatego poniżej prezentujemy przepis na gulasz po mazursku.

Gulasz po mazursku - przepis

Gulasz po mazursku - składniki:

  • 50 dag wołowiny bez kości (gulaszowej)
  • 2 szklanki wywaru wołowo-warzywnego
  • duża cebula
  • porcja włoszczyzny
  • kawałek białej kapusty
  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag ogórków kiszonych
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • tłuszcz do smażenia
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Gulasz po mazursku - sposób przyrządzenia:

  1. Pokrojone mięso obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do rondla z wrzącym wywarem, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż będzie miękkie.
  2. Pokrojone mięso obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do rondla z wrzącym wywarem, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż będzie miękkie.
  3. Gdy składniki będą miękkie, dokładamy obrane i pokrojone ogórki, przyprawiamy solą oraz pieprzeni.
  4. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i zaciągamy gulasz.

 

 

Podobne artykuły
Kurczak po krakowsku

Kurczak po krakowsku to wizytówka kuchni małopolskiej, odwiedzając ten region, warto spróbować kurczaka po krakowsku. Jeżeli chcemy zjeść w restauracji...

Kaczka po poznańsku

Kaczka po poznańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań w Wielkopolsce.  Wiele restauracji Wielkopolskich licytuje się która z nich przyrządza...

Schab Kujawski

Schab Kujawski to jeden z wielu regionalnych sposobów na przyrządzenie schabu. Warto czasem dla odmiany codziennej diety spróbować innych przepisów na...

Schab po mazursku

W Polskiej Kuchni schab występuję pod wieloma postaciami, a każdy region kulinarny może się pochwalić kilkoma wersjami schabu. Poniżej prezentujemy przepis na...

Pieczeń barania

Łatwość dostępu do baraniny i jagnięciny sprawiła, że w kuchni góralskiej pojawiła się cała masa przepisów na ten rodzaj mięsa. Jedną z tradycyjnych...

Rolady wieprzowe

Rolady wieprzowe są obok pyzów śląskich, najpopularniejszą potrawą ze Śląska, która podbiła podniebienia łasuchów w innych regionach Polski. Rolady...