4.125 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (4 Votes)

Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu zdobyła zwolenników już w całej Polsce. Poniżej prezentujemy przepis na dzyndzałki warmińskie, których warto spróbować.

Dzyndzałki warmińskie - przepis

Dzyndzałki warmińskie - składniki:

  • 75 dag mąki
  • 4 jajka
  • woda
  • 50 dag mielonej wołowiny (na zrazy)
  • 25 dag mielonego tłustego boczku
  • 1-2 cebule
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
 
 
 

Dzyndzałki warmińskie - sposób przyrządzenia:

  1. Wołowinę mieszamy z boczkiem, dodajemy 2 jajka, drobno posiekaną cebulę, doprawiamy solą,pieprzem i majerankiem.
  2. Wyrabiamy masę.
  3. Do mąki wbijamy jajka i dodając stopniowo wody, zagniatamy ciasto.
  4. Następnie cienko je rozwałkowujemy i wykrawamy krążki.
  5. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi.
  6. Dzyndzałki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-10 min (w zależności od ich wielkości).

 

 

Podobne artykuły
Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze...

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim...

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana...

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski....

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów...