4.83333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (3 Votes)

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile plince znane są w innych rejonach Polski, jako placki ziemniaczane albo plendze, o tyle pomoćka jako dodatek do plinców już nie.

Plince z pomoćką - przepis

Plince z pomoćką - składniki:

Plince:

Pomoćka:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
 
  • 50 g twarogu
  • 100 g śmietany 18-procentowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 150 g wędzonki
  • 4 łyżki szczypiorku
  • olej do smażenia
 

Plince z pomoćką - sposób przygotowania:

Pomoćka:

  1. Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę.
  2. Wszystkie składniki mieszam dokładnie.
  3. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam.

Plince:

  1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą.
  2. Z masy odciskam wodę i zalewam wrzącym mlekiem. Następnie dodaje jajka, mąkę.
  3. Na końcu doprawiam solą i pieprzem.
  4. Wszystko dokładnie mieszam, formuje placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Plastry wędzonki podsmażam na suchej patelni do zrumienienia. Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażoną wędzonkę.
  6. Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuje posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Podoba Ci się to co robimy? Teraz możesz nam pomóc, wystarczą 3 kroki!

1. Załóż konto na PATRONITE.PL i odwiedź nasz profil klikając w poniższe logo.

Czym jest PATRONITE i jak działa: Portal łączy twórców i sportowców z osobami, które chcą ich wesprzeć. Patroni wpłacają comiesięczne kwoty na konto Autorów, a Ci mogą je wykorzystać na dowolny cel - od farb po nowe skrzypce. Elementem wyróżniającym Patronite jest nastawienie na regularne, comiesięczne subskrypcje w celu zagwarantowania stałego finansowania.

2. Wybierz najlepszą subskrybcję.

Co otrzymam w zamian: Na każdego patrona czekają nagrody w najróżniejszej postaci. Wszystko uzależnione jest od progu, który wybierzesz i celu który uda nam się osiągnąć. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym profilu na Patronite lub pod adresem. www.polskatradycja.pl/dlapatronow.html.

3. Wesprzyj nas finansowo.

Czy prowadzenie serwisu jest aż tak drogie: Utrzymanie serwerów i domeny nie jest drogie i jesteśmy wstanie  pokryć te koszty. Niestety całość projektu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Polska kultura ludowa to kopalnia wiedzy. Pragniemy dalej rozwijać serwis, ale bez dodatkowe wsparcia jest to coraz trudniejsze. Działamy już 9 lat i do tej pory udawało nam się pokrywać koszty funkcjonowania. Niestety trafiliśmy na bariery, których bez pomocy z zewnątrz nie pokonamy. Wiele serwisów upadło z braku odpowiedniego finansowania, nie chcemy podzielić ich losu.

Podobne artykuły
Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskienie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów...

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski....

Pierogi pieczone po podlasku

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana...

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim...