5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Śledzie w jabłkach to jeden z wielu przepisów kuchni kaszubskiej na przygotowanie śledzi. Osoby lubujące się w potrawach ze śledzia, zachęcamy do zapoznania się z tradycyjnym przepisem kuchni kaszubskiej na śledzie w jabłkach i wypróbowania go we własnej kuchni.

 Śledzie w jabłkach - przepis

Śledzie w jabłkach - składniki:

  • 6 solonych matjasów
  • 2 duże białe cebule
  • dwa duże jabłka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
  • kilka plasterków cytryny
  • natka pietruszki

Śledzie w jabłkach - sposób przyrządzenia:

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie, po czym, by pozbyć się słonego smaku, dokładnie wypłucz i każdy filet przekrój wzdłuż.
  2. Cebule obierz, odkrój kilka plastrów do dekoracji, a resztę drobno posiekaj.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Jabłka i cebulę wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż śledzie i całość udekoruj krążkami cebuli, plasterkami cytryny i posyp natką pietruszki.

 

 

Podobne artykuły
Pstrąg po góralsku

Pstrąg to jedna z ulubionych ryb kuchni góralskiej. Lubujących się w daniach rybnych, zachęcamy do skosztowania pstrąga po góralsku, podczas...

Zapiekanka ze szczupaka

W dzisiejszych czasach wszystko co dobre bardzo szybko zyskuje fanów. Zapiekanka ze szczupaka jest jedną z lepszych Mazurskich potraw , nic więc...

Smażona sielawa w zalewie octowej

Sielawy to popularne ryby na Mazurach, gdzie kuchnia oparta jest głównie na rybach. Jednym z najczęstszych sposobów marynowania sielaw jest...