4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (2 Votes)

Kapuśniak to zupa z kapusty świeżej bądź gotowanej z dodatkiem jarzyn. Kapuśniak często nazywany jest kwaśnicą, ze względu podobny sposób gotowania, co jest błędem. Kapuśniak w odróżnieniu od kwaśnicy może być gotowany ze świeżej kapusty i dodatkowo zawiera warzywa.

Kapuśniak - przepis

Kapuśniak - składniki:

  • 1kg wędzonych żeberek
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • duża marchew
  • duża cebula
  • kawałek selera
  • duża pietruszka
  • 4 liście laurowe
  • 2łyżki masła
  • w łyżki mąki
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

 

 

Kapuśniak - sposób przyrządzenia:

  1. Warzywa obrać, pokroić i włożyć do garnka z wodą.
  2. Żeberka pokroić na kawałki i razem z kapustą włożyć do garnka.
  3. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i sól.
  4. Gotować pod przykryciem.
  5. Na koniec zrobić zasmażkę: roztopić masło na patelni i powoli wsypać mąkę, energicznie mieszając.
  6. Gdy żeberka będą miękkie, dodać zasmażkę do zupy.
  7. Podawać z ziemniakami.

 

 

Podobne artykuły
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski to zupa z botwinki, której oryginalny przepis pochodzi z Polskich Kresów Wschodnich. Chłodnik litewski pojawiał się w książkach...

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa to znane danie nie tylko na Warmii ale również w innych regionach Polski. Dla wielu osób starszego pokolenia zupa szczawiowa to smak...

Zupa warmińska

Zupa warmińska to bardzo szybka w przygotowaniu i pożywna zupa, która cieszy się sporą popularnością na Warmii. Zupa warmińska jest mało znana i...

Polewka z kminku

Polewka z kminku to mało znana zupa pochodząca z regionu Pomorza. Poniżej prezentujemy przepis na polewkę z kminku, która jest szybka i tania w...

Żurek Kujawski

Żurek Kujawski to jedno z wielu tradycyjnych dań na Kujawach i jeden z wielu sposobów na przyrządzenie żurku. Poniżej prezentujemy przepis na żurek...

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa popularna jest nie tylko na Mazowszu, ale również i w innych lesistych regionach Polski. Zakłada się, że to właśnie ludność Mazowsza...