5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Sękacz swoją nazwę wziął od kształtu, który przypomina pień z wystającymi sękami. Istnieje wiele teorii opisujących powstanie sękacza, nie ma jednak wątpliwości iż ciasto powstało na Polskich Kresach Wschodnich i stamtąd trafiło do Niemiec, na Węgry czy Rumunie, gdzie sękacz nadal jest wypiekany.

Sękacz - przepis

Sękacz - składniki:

  • 40 świeżych jajek
  • 1 litr kwaśnej śmietany
  • 1 kilogram mąki
  • 1 kilogram cukru
  • 0,5 kilograma masła
  • 0,5 kilograma margaryny
  • 2 cytryny
  • 4 cukry waniliowe
  • 4 dowolne zapachy

 

 

Sękacz - sposób przyrządzenia:

  1. Tłuszcze należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać same żółtka.
  2. Następnie dodać mąkę i śmietanę - ucierając aż powstaną pęcherzyki powietrza.
  3. Dodać cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn.
  4. Wszystko wymieszać.
  5. Z pozostałych białek należy ubić pianę w 8 porcjach.
  6. Przygotowane ciasto dzieli się również na 8 porcji i do każdej stopniowo dodaje świeżą pianę z 5 białek.
  7. Tak powstałą masę polewa się powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się wałek.
  8. Do tej czynności wymagana jest specjalna, prawie płaska warząchewka, tak aby rzadkie ciasto bez trudu po niej spływało.
  9. Pieczenie trwa 3 godziny. Później sękacz musi zesztywnieć - około 6 godzin i dopiero wówczas może być zdjęty z wałka.
  10. Uwaga! Do pieczenia sękacza niezbędny jest specjalny ruszt i duża misa na ciasto.

 

 

Podoba Ci się to co robimy? Teraz możesz nam pomóc, wystarczą 3 kroki!

1. Załóż konto na PATRONITE.PL i odwiedź nasz profil klikając w poniższe logo.

Czym jest PATRONITE i jak działa: Portal łączy twórców i sportowców z osobami, które chcą ich wesprzeć. Patroni wpłacają comiesięczne kwoty na konto Autorów, a Ci mogą je wykorzystać na dowolny cel - od farb po nowe skrzypce. Elementem wyróżniającym Patronite jest nastawienie na regularne, comiesięczne subskrypcje w celu zagwarantowania stałego finansowania.

2. Wybierz najlepszą subskrybcję.

Co otrzymam w zamian: Na każdego patrona czekają nagrody w najróżniejszej postaci. Wszystko uzależnione jest od progu, który wybierzesz i celu który uda nam się osiągnąć. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym profilu na Patronite lub pod adresem. www.polskatradycja.pl/dlapatronow.html.

3. Wesprzyj nas finansowo.

Czy prowadzenie serwisu jest aż tak drogie: Utrzymanie serwerów i domeny nie jest drogie i jesteśmy wstanie  pokryć te koszty. Niestety całość projektu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Polska kultura ludowa to kopalnia wiedzy. Pragniemy dalej rozwijać serwis, ale bez dodatkowe wsparcia jest to coraz trudniejsze. Działamy już 9 lat i do tej pory udawało nam się pokrywać koszty funkcjonowania. Niestety trafiliśmy na bariery, których bez pomocy z zewnątrz nie pokonamy. Wiele serwisów upadło z braku odpowiedniego finansowania, nie chcemy podzielić ich losu.

Podobne artykuły
Babka ziemniaczana po siedlecku

Pierwsze przepisy na babkę ziemniaczaną po siedlecku nie zawierały jaj, mąki i kiełbasy Z czasem przepis na babkę ziemniaczaną po siedlecku został...

Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie to prawdziwy poznański przysmak. Z rogalami związana jest legenda, opowiadająca o ich powstaniu. Rogale Świętomarcińskie wypiekane są...

Chleb podlaski

Chleb podlaski to jeden z nielicznych chlebów, który można przygotować w ciągu zaledwie jednego dnia. Chleb podlaski jest nie tylko szybki w...

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków zyskują coraz większą popularność, nie tylko w rodzimej kuchni góralskiej ale również w innych rejonach Polski. Pączki z...

Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami znane jest nie tylko na Mazurach ale również w innych regionach Polski. Jednak to na Mazurach powstał wyjątkowy i smaczny przepis...

Obwarzanki Krakowskie

Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa. Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez...