5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana jest również na Białorusi. Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z jelita wieprzowego i tartych ziemniaków z dodatkiem boczku lub słoniny.

Kiszka ziemniaczana - przepis

Kiszka ziemniaczana - składniki:

  • ok. 1,5 m jelita wieprzowego
  • 2 kg ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 10-15 dag słoniny lub surowego boczku
  • tłuszcz (najlepiej smalec) do pieczenia
  • majeranek
  • sól, pieprz

 

Kiszka ziemniaczana - sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki obieramy i ucieramy.
  2. Ze słoniny lub boczku przygotowujemy skwarki z cebulą i dorzucamy do ziemniaków. Zaprawiamy farsz mąką, dodajemy sól, pieprz i majeranek.
  3. Masą ziemniaczaną niezbyt ściśle napełniamy jelita, nakłuwamy je wykałaczką, żeby nie popękały i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
  4. Wyjmujemy, gdy się zrumienią.

 

 

Podobne artykuły
Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim...

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowe mają odmienny smak od tradycyjnych...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Pierogi pieczone po podlasku

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym...

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze...