Bliny

3.33333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (3 Votes)
Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim Postem. Obecnie bliny traktowane są jako tradycyjna potraw, na Podlasiu często pieczone są podczas festynów i imprez folkowych.

Bliny - przepis

Bliny - składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2\3 szklanki kwaśnego mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • olej do smażenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania blinów

 

Bliny - sposób przyrządzenia:

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy utarte z cukrem żółtka.
  2. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
  3. Dolewamy kwaśne mleko, pianę z białek i mieszamy.
  4. Nabieramy łyżką porcję ciasta i wlewamy na rozgrzany na patelni olej.
  5. Bliny smażymy z obu stron na złocisty kolor.

 

 

Podobne artykuły
Dzyndzałki warmińskie

Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w...

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana...

Pierogi pieczone po podlasku

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym...

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów...

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...