5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Chłodnik litewski to zupa z botwinki, której oryginalny przepis pochodzi z Polskich Kresów Wschodnich. Chłodnik litewski pojawiał się w książkach kucharskich znanych polskich pisarek, Anny Ciundziewickiej i Wincentyny Zawadzkiej. Chłodnik litewski również dziś pojawia się na stołach Podlasia.

Chłodnik litewski - przepis

Chłodnik litewski - składniki:

  • 25 dag piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 0,51 zsiadłego mleka (można użyć kefiru)
  • 0,25 1 kwaśnej śmietany (30%)
  • 2 pęczki botwiny z liśćmi
  • 2 ogórki zielone
  • 2 ogórki kiszone
  • pęczek szczypiorku (może być cebulka dymka)
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Chłodnik litewski - sposób przyrządzenia:

  1. Umyte, osuszone mięso przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na patelni (albo pieczemy w piekarniku), aż zmięknie.
  2. Oczyszczoną botwinkę siekamy i gotujemy w osobnej wodzie kilkanaście minut, aż będzie miękka.
  3. Po wystygnięciu dodajemy do niej pokrojone ogórki oraz posiekane szczypiorek i koperek.
  4. Następnie dolewamy zsiadłe mleko oraz śmietanę, na końcu dorzucamy pokrojone mięso i mieszamy.
  5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Potrawę podajemy po schłodzeniu.

 

 

Podoba Ci się to co robimy? Teraz możesz nam pomóc, wystarczą 3 kroki!

1. Załóż konto na PATRONITE.PL i odwiedź nasz profil klikając w poniższe logo.

Czym jest PATRONITE i jak działa: Portal łączy twórców i sportowców z osobami, które chcą ich wesprzeć. Patroni wpłacają comiesięczne kwoty na konto Autorów, a Ci mogą je wykorzystać na dowolny cel - od farb po nowe skrzypce. Elementem wyróżniającym Patronite jest nastawienie na regularne, comiesięczne subskrypcje w celu zagwarantowania stałego finansowania.

2. Wybierz najlepszą subskrybcję.

Co otrzymam w zamian: Na każdego patrona czekają nagrody w najróżniejszej postaci. Wszystko uzależnione jest od progu, który wybierzesz i celu który uda nam się osiągnąć. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym profilu na Patronite lub pod adresem. www.polskatradycja.pl/dlapatronow.html.

3. Wesprzyj nas finansowo.

Czy prowadzenie serwisu jest aż tak drogie: Utrzymanie serwerów i domeny nie jest drogie i jesteśmy wstanie  pokryć te koszty. Niestety całość projektu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Polska kultura ludowa to kopalnia wiedzy. Pragniemy dalej rozwijać serwis, ale bez dodatkowe wsparcia jest to coraz trudniejsze. Działamy już 9 lat i do tej pory udawało nam się pokrywać koszty funkcjonowania. Niestety trafiliśmy na bariery, których bez pomocy z zewnątrz nie pokonamy. Wiele serwisów upadło z braku odpowiedniego finansowania, nie chcemy podzielić ich losu.

Podobne artykuły
Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa to znane danie nie tylko na Warmii ale również w innych regionach Polski. Dla wielu osób starszego pokolenia zupa szczawiowa to smak...

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa popularna jest nie tylko na Mazowszu, ale również i w innych lesistych regionach Polski. Zakłada się, że to właśnie ludność Mazowsza...

Żurek Kujawski

Żurek Kujawski to jedno z wielu tradycyjnych dań na Kujawach i jeden z wielu sposobów na przyrządzenie żurku. Poniżej prezentujemy przepis na żurek...

Zupa warmińska

Zupa warmińska to bardzo szybka w przygotowaniu i pożywna zupa, która cieszy się sporą popularnością na Warmii. Zupa warmińska jest mało znana i...

Kapuśniak

Kapuśniak to zupa z kapusty świeżej bądź gotowanej z dodatkiem jarzyn. Kapuśniak często nazywany jest kwaśnicą, ze względu podobny sposób gotowania,...

Polewka z kminku

Polewka z kminku to mało znana zupa pochodząca z regionu Pomorza. Poniżej prezentujemy przepis na polewkę z kminku, która jest szybka i tania w...