5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Mazowiecki chłodnik z truskawkami to danie pochodzące z kuchni kurpiowskiej. Łatwy sposób przyrządzenia i taniość składników sprawiła, że Mazowiecki chłodnik z truskawkami zyskał sporą popularność na terenie Mazowsza. Niestety coraz częściej chłodnik zastępowany jest lodami.

Mazowiecki chłodnik z truskawkami - przepis

Mazowiecki chłodnik z truskawkami - składniki:

  • 1/2 kg truskawek,
  • 20 dag poziomek,
  • 1,5 l wody,
  • duży kubek jogurtu naturalnego,
  • 8 łyżek cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • śmietana

Mazowiecki chłodnik z truskawkami - sposób przygotowania:

  1. 1/4 truskawek pokroić w kostkę, odłożyć, dodać do nich 1/4 poziomek.
  2. Wodę zagotować z cukrem, dodać pozostałe owoce.
  3. Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, dodać do zupy.
  4. Gotować 15 min, przestudzić i rozgnieść widelcem owoce.
  5. Następnie dodać odłożone owoce i zagotować.
  6. Zupę bardzo mocno schłodzić, wymieszać z jogurtem.
  7. Chłodnik przed podaniem polać śmietaną. Można go także podawać z ugotowanym makaronem.

 

 

Podobne artykuły
Babka ziemniaczana po siedlecku

Pierwsze przepisy na babkę ziemniaczaną po siedlecku nie zawierały jaj, mąki i kiełbasy Z czasem przepis na babkę ziemniaczaną po siedlecku został...

Obwarzanki Krakowskie

Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa. Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez...

Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami znane jest nie tylko na Mazurach ale również w innych regionach Polski. Jednak to na Mazurach powstał wyjątkowy i smaczny przepis...

Sękacz

Sękacz swoją nazwę wziął od kształtu, który przypomina pień z wystającymi sękami. Istnieje wiele teorii opisujących powstanie sękacza, nie ma jednak...

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków zyskują coraz większą popularność, nie tylko w rodzimej kuchni góralskiej ale również w innych rejonach Polski. Pączki z...

Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie to prawdziwy poznański przysmak. Z rogalami związana jest legenda, opowiadająca o ich powstaniu. Rogale Świętomarcińskie wypiekane są...