5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Zupa grzybowa popularna jest nie tylko na Mazowszu, ale również i w innych lesistych regionach Polski. Zakłada się, że to właśnie ludność Mazowsza rozpropagowała przepis na zupę grzybową po całej Polsce. Zupa grzybowa jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych.

Zupa grzybowa- przepis

Zupa grzybowa - składniki:

  • 0,5 kg wołowiny
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 l wody
  • 10 ziemniaków
  • cebula
  • śmietana
  • mąka
  • sól, pieprz (dla smaku)

 

Zupa grzybowa - sposób przyrządzenia:

  1. Umytą wołowinę wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
  2. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 30 minut.
  3. Grzyby starannie myjemy, następnie zalewamy ciepłą wodą.
  4. Trzymamy je w wodzie około 30 minut. Dopiero po tym czasie zaczynamy wodę z grzybami gotować na małym ogniu.
  5. Do przygotowanego wywaru dodajemy posiekane grzyby.
  6. Mieszamy wywar z grzybami z rosołem i gotujemy przez około 45 minut.
  7. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i ziemniaki.
  8. Zupę zaprawiamy śmietaną wymieszaną z łyżką mąki i doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli.

 

 

 

Podoba Ci się to co robimy? Teraz możesz nam pomóc, wystarczą 3 kroki!

1. Załóż konto na PATRONITE.PL i odwiedź nasz profil klikając w poniższe logo.

Czym jest PATRONITE i jak działa: Portal łączy twórców i sportowców z osobami, które chcą ich wesprzeć. Patroni wpłacają comiesięczne kwoty na konto Autorów, a Ci mogą je wykorzystać na dowolny cel - od farb po nowe skrzypce. Elementem wyróżniającym Patronite jest nastawienie na regularne, comiesięczne subskrypcje w celu zagwarantowania stałego finansowania.

2. Wybierz najlepszą subskrybcję.

Co otrzymam w zamian: Na każdego patrona czekają nagrody w najróżniejszej postaci. Wszystko uzależnione jest od progu, który wybierzesz i celu który uda nam się osiągnąć. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym profilu na Patronite lub pod adresem. www.polskatradycja.pl/dlapatronow.html.

3. Wesprzyj nas finansowo.

Czy prowadzenie serwisu jest aż tak drogie: Utrzymanie serwerów i domeny nie jest drogie i jesteśmy wstanie  pokryć te koszty. Niestety całość projektu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Polska kultura ludowa to kopalnia wiedzy. Pragniemy dalej rozwijać serwis, ale bez dodatkowe wsparcia jest to coraz trudniejsze. Działamy już 9 lat i do tej pory udawało nam się pokrywać koszty funkcjonowania. Niestety trafiliśmy na bariery, których bez pomocy z zewnątrz nie pokonamy. Wiele serwisów upadło z braku odpowiedniego finansowania, nie chcemy podzielić ich losu.

Podobne artykuły
Kapuśniak

Kapuśniak to zupa z kapusty świeżej bądź gotowanej z dodatkiem jarzyn. Kapuśniak często nazywany jest kwaśnicą, ze względu podobny sposób gotowania,...

Polewka z kminku

Polewka z kminku to mało znana zupa pochodząca z regionu Pomorza. Poniżej prezentujemy przepis na polewkę z kminku, która jest szybka i tania w...

Zupa warmińska

Zupa warmińska to bardzo szybka w przygotowaniu i pożywna zupa, która cieszy się sporą popularnością na Warmii. Zupa warmińska jest mało znana i...

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa to znane danie nie tylko na Warmii ale również w innych regionach Polski. Dla wielu osób starszego pokolenia zupa szczawiowa to smak...

Żurek Kujawski

Żurek Kujawski to jedno z wielu tradycyjnych dań na Kujawach i jeden z wielu sposobów na przyrządzenie żurku. Poniżej prezentujemy przepis na żurek...

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski to zupa z botwinki, której oryginalny przepis pochodzi z Polskich Kresów Wschodnich. Chłodnik litewski pojawiał się w książkach...