5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Przepisów na buraczki do pieczeni jest tyle ile w Polsce jest gospodyń. Każda Pani domu posiada własny przepis na buraczki do pieczeni przekazywany przez matki i babki, wzbogacony o nowe przyprawy. Poniżej prezentujemy tradycyjny przepis na buraczki do pieczeni prosto z Mazowsza. 

Buraczki do pieczeni - przepis

Buraczki do pieczeni - składniki:

Buraczki do pieczeni - zalewa:

  • 1kg buraków
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 2l wody
  • 0,5l octu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • goździki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
 

Buraczki do pieczeni - sposób przyrządzenia:

  1. Przygotowujemy zalewę: składniki zagotowujemy, na końcu dodając ocet.
  2. Buraki myjemy, osuszamy, układamy na blase i wstawiamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na ok. 40minut. .
  3. Po ostudzeniu ucieramy na tarce jarzynowej.
  4. Cebule oraz czosnek siekamy i razem z burakami dodajemy do wystudzonej zalewy.
  5. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
  6. Przed podaniem buraki odsączamy z zalewy ( można jej użyć np. do zakwaszenia czerwonego barszczu).

 

 

Podoba Ci się to co robimy? Teraz możesz nam pomóc, wystarczą 3 kroki!

1. Załóż konto na PATRONITE.PL i odwiedź nasz profil klikając w poniższe logo.

Czym jest PATRONITE i jak działa: Portal łączy twórców i sportowców z osobami, które chcą ich wesprzeć. Patroni wpłacają comiesięczne kwoty na konto Autorów, a Ci mogą je wykorzystać na dowolny cel - od farb po nowe skrzypce. Elementem wyróżniającym Patronite jest nastawienie na regularne, comiesięczne subskrypcje w celu zagwarantowania stałego finansowania.

2. Wybierz najlepszą subskrybcję.

Co otrzymam w zamian: Na każdego patrona czekają nagrody w najróżniejszej postaci. Wszystko uzależnione jest od progu, który wybierzesz i celu który uda nam się osiągnąć. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym profilu na Patronite lub pod adresem. www.polskatradycja.pl/dlapatronow.html.

3. Wesprzyj nas finansowo.

Czy prowadzenie serwisu jest aż tak drogie: Utrzymanie serwerów i domeny nie jest drogie i jesteśmy wstanie  pokryć te koszty. Niestety całość projektu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Polska kultura ludowa to kopalnia wiedzy. Pragniemy dalej rozwijać serwis, ale bez dodatkowe wsparcia jest to coraz trudniejsze. Działamy już 9 lat i do tej pory udawało nam się pokrywać koszty funkcjonowania. Niestety trafiliśmy na bariery, których bez pomocy z zewnątrz nie pokonamy. Wiele serwisów upadło z braku odpowiedniego finansowania, nie chcemy podzielić ich losu.

Podobne artykuły
Syrop z kwiatów mlecza

Syrop z kwiatów mlecza to domowe lekarstwo z kwiatów mniszka lekarskiego. Ziołolecznictwo po wielu latach przybywania w ukryciu powoli wraca do...

Smalec owocowo-ziołowy

Pajda chleba ze smalcem to najpopularniejsza potrawa na różnego typu festynach i imprezach folkowych. Dobry smalec można przygotować na wiele...