Skip to main content

Obwarzanki Krakowskie

Obwarzanki Krakowskie

Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa. Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez kolejne stulecia wypiek obwarzanków krakowskich był ściśle kontrolowany przez cech. Dziś każdy może próbować je upiec.

Obwarzanki Krakowskie - przepis

Obwarzanki Krakowskie - składniki:

  • 3 szklanki mąki przennej
  • szklanka wody
  • jajko
  • 2 dag drożdży
  • 3 łyżki masła lub oliwy
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • mak, sezam lub kminek do posypania

 {module Reklama - Linki Kuchnia}

 {module Reklama - Czerwona Duża} 

Obwarzanki Krakowskie - sposób przyrządzenia:

  1. Rozkruszone drożdże rozprowadzamy letnią wodą, dodajemyb cukier, sól, roztopione masło i stopniowo, mieszając dodajemy mąkę.
  2. Starannie wyrabiamy ciasto, musi być elastyczne, nie może być twarde.
  3. Zostwiamy ciasto pod przykryciem ok 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Formujemy z ciasta wałeczki ok. 20cm i zlepiamy ich końce.
  5. Dziurka w środku musi być duża bo bajgle jeszcze urosną.
  6. Następnie wrzucamy je na wrzątek i gotujemy 2min (po minucie odwracamy na drugą stronę)
  7. Bajgle osuszamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, kminkiem lub sezamem, i układamy na blasze.
  8. Pieczemy ok 20 min w temp. 200C

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}