Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (1 Vote)
Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowe mają odmienny smak od tradycyjnych placków ziemniaczanych, nie mniej są równie sycące. Potrawa godna polecenia nie tylko w okresie postów. 

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe - przepis

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe - składniki:

  • 6-8 ziemniaków
  • 1-2 marchwie
  • 1-2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 3-4 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

 

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe - sposób przyrządzenia:

  1. Obrane ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce.
  2. Do masy dodać jajka, mąkę i śmietanę.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  4. Kłaść łyżką masę na rozgrzany na patelni tłuszcz
    i smażyć z obydwu stron na złocisty kolor.
  5. Podawać z surówkami.


Foto: http://www.followthetaste.pl/placki-ziemniaczano-marchewkowe/


 

Podobne artykuły
Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Dzyndzałki warmińskie

Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w...

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów...

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Pierogi pieczone po podlasku

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym...