3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (1 Vote)

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowe mają odmienny smak od tradycyjnych placków ziemniaczanych, nie mniej są równie sycące. Potrawa godna polecenia nie tylko w okresie postów. 

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe - przepis

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe - składniki:

  • 6-8 ziemniaków
  • 1-2 marchwie
  • 1-2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 3-4 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

 

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe - sposób przyrządzenia:

  1. Obrane ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce.
  2. Do masy dodać jajka, mąkę i śmietanę.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  4. Kłaść łyżką masę na rozgrzany na patelni tłuszcz
    i smażyć z obydwu stron na złocisty kolor.
  5. Podawać z surówkami.


Foto: http://www.followthetaste.pl/placki-ziemniaczano-marchewkowe/


 

Podobne artykuły
Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Dzyndzałki warmińskie

Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w...

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim...

Racuchy opolskie

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski...

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski....