Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (1 Vote)
Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowe mają odmienny smak od tradycyjnych placków ziemniaczanych, nie mniej są równie sycące. Potrawa godna polecenia nie tylko w okresie postów. 

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe - przepis

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe - składniki:

  • 6-8 ziemniaków
  • 1-2 marchwie
  • 1-2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 3-4 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

 

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe - sposób przyrządzenia:

  1. Obrane ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce.
  2. Do masy dodać jajka, mąkę i śmietanę.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  4. Kłaść łyżką masę na rozgrzany na patelni tłuszcz
    i smażyć z obydwu stron na złocisty kolor.
  5. Podawać z surówkami.


Foto: http://www.followthetaste.pl/placki-ziemniaczano-marchewkowe/


 

Podobne artykuły
Dzyndzałki warmińskie

Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w...

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Pierogi pieczone po podlasku

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym...

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów...

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...