1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

Nazwa ruskie wzięła się od regionu etnograficznego Galicji - dawniej nazywanej Rusią Czerwoną. Pierogi ruskie są potrawą sycącą, bardzo popularną w okresie Wielkiego Postu.

Pierog ruskie - przepis

Pierog ruskie - ciasto:

Pierog ruskie - nadzienie:

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • sól
  • 7-8 ziemniaków
  • 20 dag sera białego
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

Pierog ruskie - sposób przyrządzenia:

  1. Z mąki, jajek il letniej wody zagnieść ciasto. Dodać szczyptę soli.
  2. Ciasto nie powinno być twarde, lecz takie, by nie lepiło się do rąk.
  3. Ugotowane ziemniaki oraz ser przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać usmażoną na maśle solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto podzielić na części, przykryć ściereczką, by nie obeschło.
  5. Jedną część rozwałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, na środek krążka kłaść nadzienie.
  6. Mocno zlepić, uważając by nadzienie nie dostało się między brzegi.
  7. Pierogi wrzucać na posolony wrzątek, gotować, aż wypłyną na wierzch.
  8. Wyjąć łyżkę cedzakową, przelać gorącą wodą, odsączyć.
  9. Podawać oblane roztopiony masłem z przysmażoną cebulą.

 

 

Podobne artykuły
Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana...

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim...

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowe mają odmienny smak od tradycyjnych...

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze...

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile...

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...