3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (1 Vote)

Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

Nazwa ruskie wzięła się od regionu etnograficznego Galicji - dawniej nazywanej Rusią Czerwoną. Pierogi ruskie są potrawą sycącą, bardzo popularną w okresie Wielkiego Postu.

Pierog ruskie - przepis

Pierog ruskie - ciasto:

Pierog ruskie - nadzienie:

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • sól
  • 7-8 ziemniaków
  • 20 dag sera białego
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

Pierog ruskie - sposób przyrządzenia:

  1. Z mąki, jajek il letniej wody zagnieść ciasto. Dodać szczyptę soli.
  2. Ciasto nie powinno być twarde, lecz takie, by nie lepiło się do rąk.
  3. Ugotowane ziemniaki oraz ser przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać usmażoną na maśle solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto podzielić na części, przykryć ściereczką, by nie obeschło.
  5. Jedną część rozwałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, na środek krążka kłaść nadzienie.
  6. Mocno zlepić, uważając by nadzienie nie dostało się między brzegi.
  7. Pierogi wrzucać na posolony wrzątek, gotować, aż wypłyną na wierzch.
  8. Wyjąć łyżkę cedzakową, przelać gorącą wodą, odsączyć.
  9. Podawać oblane roztopiony masłem z przysmażoną cebulą.

 

 

Podoba Ci się to co robimy? Teraz możesz nam pomóc, wystarczą 3 kroki!

1. Załóż konto na PATRONITE.PL i odwiedź nasz profil klikając w poniższe logo.

Czym jest PATRONITE i jak działa: Portal łączy twórców i sportowców z osobami, które chcą ich wesprzeć. Patroni wpłacają comiesięczne kwoty na konto Autorów, a Ci mogą je wykorzystać na dowolny cel - od farb po nowe skrzypce. Elementem wyróżniającym Patronite jest nastawienie na regularne, comiesięczne subskrypcje w celu zagwarantowania stałego finansowania.

2. Wybierz najlepszą subskrybcję.

Co otrzymam w zamian: Na każdego patrona czekają nagrody w najróżniejszej postaci. Wszystko uzależnione jest od progu, który wybierzesz i celu który uda nam się osiągnąć. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym profilu na Patronite lub pod adresem. www.polskatradycja.pl/dlapatronow.html.

3. Wesprzyj nas finansowo.

Czy prowadzenie serwisu jest aż tak drogie: Utrzymanie serwerów i domeny nie jest drogie i jesteśmy wstanie  pokryć te koszty. Niestety całość projektu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Polska kultura ludowa to kopalnia wiedzy. Pragniemy dalej rozwijać serwis, ale bez dodatkowe wsparcia jest to coraz trudniejsze. Działamy już 9 lat i do tej pory udawało nam się pokrywać koszty funkcjonowania. Niestety trafiliśmy na bariery, których bez pomocy z zewnątrz nie pokonamy. Wiele serwisów upadło z braku odpowiedniego finansowania, nie chcemy podzielić ich losu.

Podobne artykuły
Pierogi pieczone po podlasku

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym...

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość...

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze...

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski....

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim...